«Старіння населення не повинно розглядатися як перешкода до скорочення соціальних витрат», — експерт

Поділитися:

Накопичувальна система пенсій в Україні може запрацювати з 2024 року. Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

«Восени стоїть на порядку денному Верховної Ради прийняття законопроекту про накопичувальну систему. Думаю, це буде тільки перше читання», — розповіла Лазебная під час прес-конференції.

За її словами, після прийняття закону в цілому необхідно буде якийсь час для розвитку інфраструктури.

«Ми хотіли, щоб люди відкладали на свої накопичувальні рахунки вже у 2023 році, але, можливо, це буде і 2024 рік», — додала Лазебна.

Як пояснювали в Мінсоцполітики, при запуску обов’язкових пенсійних накопичень пропонують встановити відрахування в 4% від зарплати. Їх у відомстві пропонують при прибутковості на 3% вище інфляції на рік.

Ольга Піщуліна, провідний експерт соціальних і гендерних програм, говорить про ситуацію так:

«Коли ми говоримо про пенсійну систему, варто звернути увагу на певні точки. Наприклад, поточний дефіцит пенсійного фонду — проблема, що виникла досить давно і викликає сьогодні багато розмов. Саме це спонукало команду реформаторів почати перетворення пенсійної системи. Закон був прийнятий в 2003 році, а базовим ходом стала параметрична реформа (збільшення пенсійного віку для жінок)».

Експерт каже про те, що це зростання дефіциту у солідарній пенсійній системі — це не проблема нестачі грошей. Вся річ у тому, що система фінансується з різних джерел. Іншими словами, дефіцит не означає того, що пенсії виплачувати нічим.

«Очікувано, що населення буде старіти. Знадобиться більше витрат на людей, відповідно, це буде вимагати більшої кількості державних ресурсів. При цьому це не означає, що потрібно знижувати витрати», — каже Ольга Піщуліна.

Експерт каже про те, що багато чиновників сьогодні висловлюються на тему, варто чи не варто поколінню 40+ очікувати пенсії. В цілому, мова йде або про незнання теми, або про маніпуляції.

«На пенсійні виплати можуть розраховувати всі. Пенсійний фонд можна скасувати, і це не означає, що пенсіонери не будуть отримувати виплати. Є країни, в яких немає пенсійних фондів, і при цьому всі отримують пенсії», — уточнює експерт.

Більше інформації з приводу пенсій, порівняльні характеристики України з іншими країнами, багато про перспективи пенсійної реформи Ольга Піщуліна розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу