Стало відомо, як покарають боржників за комуналку

Поділитися:

Загальна заборгованість українців за комунальні послуги перевищує 70 мільярдів гривень. Експерти відзначають, що через це постачальники просто не можуть виконувати свої зобов’язання на належному рівні, а тому з’явився законопроект, в якому йдеться про способи розібратися з боргами.

При цьому попри великі борги українців, підприємства-постачальники не збанкрутували, що може показувати, що тарифи все ж дещо завищені. Крім того, заборгованості, які з’явилися до осені 2020 року, тепер вирішили реструктуризувати.

Так, у разі наявності боргу можна звернутися до постачальника за реструктуризацією. В результаті клієнт може віддавати борг частинами протягом 5 років. Однак сума поточних платежів і по заборгованості не повинна перевищувати:

  • 25% від доходу у працюючих громадян;
  • 20% від доходу у пенсіонерів, а також тих громадян, хто отримує будь-які соціальні виплати.

Однак, якщо боржник не пішов на реструктуризацію, то депутати пропонують ввести систему покарань для заборгованостей. Є варіант списання боргу з заробітної плати, але не більше 50%, а як альтернатива – відправляти боржників на роботи до комунальних служб (наприклад, в двірники).

Крім того, ініціатива передбачає і штрафи:

  • За рік прострочення – 20% від суми заборгованості;
  • За два роки прострочення – 30% від суми заборгованості;
  • За три роки і більше – 50% від суми заборгованості.

Слід зазначити, що якщо така ініціатива вступить в силу, то можуть і віднімати житло або ділянка, де числиться борг. Однак це може стосуватися тільки самих злісних боржників, які заборгували постачальнику понад 20 мінімальних зарплат (120 тисяч гривень).

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування Центру Разумкова, на початку березня 2021 року переважна більшість (93%) громадян України вважали, що тарифи на електроенергію, газ і тепло для населення є завищеними. Лише 3% вважають їх оптимальними, а 0,4% – заниженими.

Раніше повідомлялося, що державна служба статистики опублікувала дані, згідно з якими борги населення України за житлово-комунальні послуги на кінець січня 2021 року зросли до 81 млрд грн – на 7,4 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу