Стало відомо, скільки заробляють українські мери

Поділитися:

В Україні мери міст часом отримують меншу заробітну плату, аніж їхні помічники та радники. Це випливає з дослідження громадського руху «Чесно».

Згідно з ним, багато мерів, які відповідають за мільярдні бюджети та землю, отримують низькі оклади.

«Якщо у мера є своя більшість у раді, депутати можуть дати йому надбавки. Але якщо такої більшості немає – мера можуть “посадити” на голу ставку», – наголошується в дослідженні.

Дохід тільки на кілька відсотків корелюється з чисельністю населення міста. Так, у Андрія Садового заробіток становить 33,5 тис. грн, хоча Львів за населенням майже дорівнює Запоріжжю, а в мільйонній Одесі Геннадій Труханов отримує трохи менше від 23 тис. грн в місяць.

Мер найменшого обласного центру України Ужгорода Богдан Андрєєв отримує 55,2 тис. грн в місяць, керуючи громадою чисельністю 115,5 тисяч. Бюджет найменшого облцентру становить 1,4 млрд грн.

При цьому величина бюджету міста не впливає на рівень зарплати мера. Так, Владислав Атрошенко у Чернігові з населенням 286 тисяч і бюджетом 2,9 млрд грн отримує 63,3 тис. грн, тоді як Руслан Марцінків з Івано-Франківська, що характеризується майже такими ж показниками, має 39,2 тис. грн. Тоді як помічники і радники мера цього міста обходяться платникам податків у 700 тис. грн на місяць.

Єдиний виняток – мер Херсона, який декларує мільйони, але має низьку зарплату. У міста найменший бюджет з усіх міст країни з більш ніж 300 тисяч населення і скромні заробітки мера.

Також нижчу за середню серед мерів зарплату отримують мери Полтави (48,2 тис. грн), Житомира (29,5 тис. грн), Чернівців (49,4 тис. грн) і Сум (43,9 тис. грн). Мер Житомира Сергій Сухомлин вважає, що такої зарплати йому досить, але зізнається, що у його заступників – вище.

Нагадаємо, в Україні хочуть прив’язати єдиний прожитковий мінімум у процентному співідношенні до середньої заробітної плати в країні. Відповідний законопроект №3515 вже пройшов перше читання у Верховній раді.

Також ми писали, що в країні фіксується зниження рівня середньої зарплати українців. Від початку поточного року і по травень місяць виплати знизилися з 13,2 до 12,9 тисячі гривень. Про це свідчать дані ринку праці.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу