США побудують у Польщі шість АЕС

Поділитися:

Сполучені Штати Америки мають намір побудувати на території Польщі щонайменше шість нових реакторів американської компанії NuPower Power. Угоду про це сторони підписали 14 лютого у Вашингтоні за участю віце-прем’єра Польщі Яцека Сасіна.

Вказується, що спочатку угоду на будівництво реакторів підписала у 2021 році корпорація KGHM Polska Miedź S.A. Її голова Марцін Хлудзіньський уже пообіцяв, що загальна потужність реакторів складе понад 400 мегаватів.

«Один реактор – це 77 мегаватів. Ми хочемо побудувати шість таких реакторів, таким чином ми матимемо понад 400 мегаватів. Це покриє наші потреби у електроенергії. Це не експериментальний проект», – зазначив Марцін Хлудзінський.

Також він запевнив, що нові реактори мають бути абсолютно безпечними.

«Є безліч міфів, пов’язаних з атомною енергією. Вже кілька десятків років у Польщі, у Шверці, знаходиться атомний реактор. Ми маємо полігон для радіоактивних відходів у Ружані. Уздовж нашого кордону реалізується кілька великих атомних проектів. За дотримання необхідних процедур, а технологія, яку ми маємо намір використати, ґрунтується на такій системі, яка мінімально обмежує всі ризики, ми зможемо спокійно працювати, виробляти електроенергію, не створюючи загроз для довкілля», – додав він.

Раніше керівник державного підприємства «НАЕК Енергоатом» повідомив, що вже у квітні 2022 року відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) буде доставлене на ЦСВЯП (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива).

У повідомленні йдеться, що орієнтовно дозвіл на експлуатацію об’єкту від Держатомрегулювання буде видано 9 березня 2022 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу