«Справу з продажу «Укртелекому» можна вважати і юридичною, і політичною», — експерт

Поділитися:

Суд відмовився задовольнити позов Фонду держмайна до ТОВ «ЕСУ» про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій «Укртелекому» і стягнення 2,17 мільярда гривень пені. Про це йдеться в рішенні господарського суду міста Києва.

«Позивач не довів факту невиконання ТОВ« ЕСУ »умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов’язань, яке б значною мірою позбавило позивача (продавця) того, на що вона розраховувала при укладенні цього договору», — йдеться в судовому рішенні.

Фонд держмайна у 2011 році продав 92,79% акцій «Укртелекому» українській «дочці» австрійської компанії EPIC — ТОВ «ЕСУ» — за 10,575 млрд грн. Група «СКМ» українського олігарха Ріната Ахметова купила «ЕСУ» у 2013 році за 860 мільйонів доларів у Raga Establishment, яка на початку 2017 року викупила «Укртелеком» в EPIC.

Raga Establishment заявила, що отримала лише 100 млн доларів від продажу пакета акцій і подала до суду. Суд Лондона в червні 2017 року зобов’язав «СКМ» доплатити 760 мільйонів доларів Raga Establishment за «Укртелеком». У жовтні 2019 року «СКМ» виплатив ще понад 700 мільйонів доларів Raga Establishment.

За даними ЕП, афільованим з Raga Establishment особою є олігарх Дмитро Фірташ.

Богдан Бондаренко, експерт з юридичних питань, говорить про це так:

«Основне питання, яке зараз розглядається — компанія Ахметова не виконала умови, які закладалися в процес приватизації. Це інвестиційна складова і спецзв’язок. Інвестиції взагалі були, Верховний суд повернув справу назад. Тому це питання зараз розглядає Господарський суд».

Зараз, за ​​словами експерта, процес юридично може буде обіграний в будь-якому напрямку. Також тут є політична сторона, не варто про неї забувати. Є і ще одна складова — особистість Ахметова. Як каже Богдан Бондаренко, будуть звинувачувати й Ахметова. Обов’язково скажуть, що олігарх хоче повернути собі власність.

«З юридичної точки зору це справа складна. Як відомо, частина коштів для закриття угоди перебували в українських банківських установах. Фонд держмайна подав до суду на Укрексімбанк, але той каже — ми не можемо бути відповідачем. Це не питання Фонду держмайна. Але зрозуміло, що не кожному з нас пощастить так, як Ахметову — не для кожного державний банк зробить таке. Але говорити про незаконність? Я не думаю», — продовжує експерт.

Перепродажу, олігархи, Фірташ, Ахметов — шлях перепродажів «Укртелекому» проходить через дуже відомі прізвища, судові інститути у світі… Як каже Богдан Бондаренко, не так вже й багато в країні є великого капіталу. Також в українській політиці відіграють роль зв’язку. Цим обумовлені всі ці питання. Тому бити будуть по особистостях (олігархах) тощо.

Це більше політичний процес або економічний? Безумовно, тут є моменти з обох сторін. Домінуючим стає політичний фактор. Історія ця незавершена, скільки разів справа буде ходити туди й назад, невідомо.

Більше цікавого Богдан Бондаренко розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу