«Сьогодні ми спостерігаємо як ті олігархи, які пограбували нашу країну, продовжують ховатися», — експерт

Поділитися:

Офіс генерального прокурора та ексвласник VAB Банку Олег Бахматюк відреагували на новину про можливе затягування з екстрадицією олігарха і сказали про порушення закону з боку слідства.

«Офіс Генерального прокурора є центральним органом України з питань екстрадиції, мета якого вивчати клопотання, що надходять від органів досудового розслідування України, і не допускати наслідків у вигляді незаконного тимчасового позбавлення волі громадян», — заявили в Офісі генпрокурора.

За таким же принципом Офіс генпрокурора розглядає клопотання Національного антикорупційного бюро України від 15 червня 2020 року в компетентний орган іноземної держави про видачу підозрюваного Бахматюка в привласненні коштів стабілізаційного кредиту НБУ.

Офіс генпрокурора також має на меті залучення до відповідальності осіб, які вчинили кримінальні злочини, але не нехтуючи нормами національного законодавства, на дотриманні яких наполягає ЄСПЛ у своїх численних рішеннях проти України.

Тому Офіс Генерального прокурора, в разі відповідності всіх документів нормам КПК України та міжнародних договорів, забезпечить подальший напрямок клопотання про видачу підозрюваного в компетентні органи іноземної держави.

Сам Бахматюк коментує цю ситуацію інакше.

«Вважаю, що ця «інформація від джерел в правоохоронних органах» — свідомий «злив» від НАБУ в ЗМІ, що має бути предметом розслідування правоохоронних органів. Мета цього «зливу»: тиск на генпрокурора Венедіктову з метою змусити її ухвалити незаконне рішення. Ми знаходимося в ситуації, коли слідчі органи та ВАКС (Вищий антикорупційний суд — УП) керуються не духом і буквою закону, а тактикою подвійних стандартів. Абсурдом вважаю вимоги НАБУ про обрання мені запобіжного заходу на підставі того, що моє місце перебування ніби невідомо НАБУ. Воно не просто відоме НАБУ – про моє місцезнаходження адвокати повідомили всі зацікавлені слідчі органи. М’яко кажучи, дивно оголошувати в розшук людину, про який достеменно відомо, де він знаходиться», — зазначив Бахматюк через своїх адвокатів.

Офіс генпрокурора каже, що в серпні почав просити в Спеціалізованій антикорупційної прокуратури висновок «щодо обґрунтованості прийнятих процесуальних рішень» у справі Бамахтюка. У вересні САП надала такий висновок, однак там не йшла мова про «законність постанови про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук».

Тому ОГП запросив у САП інформацію про законність цієї постанови та очікує на відповідь.

У генпрокурора Ірини Венедиктової відзначили, що раніше Антикорупційне бюро намагалося оголосити в розшук Бахматюка через Інтерпол. Але міжнародна організація цього не зробила нібито «через невідповідність підготовлених НАБУ матеріалів правилам організації».

Тому, на думку Офісу генпрокурора, «НАБУ пішло шляхом запиту» на екстрадицію.

В той самий час сам Бахматюк називає звинувачення на свою адресу безглуздими та вважає, що справа не має перспектив в суді. Олігарх вважає, що повідомлення про можливе блокування розшуку «мають на меті відвернути від неефективності та ангажованості НАБУ».

Ілля Несходовський, економічний експерт, говорить про те, що є рішення Антикорупційного суду, є й інші документи, що підтверджують той факт, що НАБУ не отримувало офіційно відомостей про те, де знаходиться Бахматюк. Насправді існує єдино вірна процедура у таких справах, коли людина перебуває закордоном.

«Це не поодинокий випадок, коли олігархи, обікравши нашу країну, ховаються за кордоном. Вони платять хорошим та дорогим адвокатам, щоб ті захищали їхні інтереси», — говорить експерт.

Ця справа потрапила в НАБУ, значить, так має бути. А ось передача справи поліції — це була вдала спроба знищити всі докази… Вони й зникли завдяки затопленню підвалу.

«Звичайно, це повинні розслідувати. По цей час були зроблені всі спроби знищити цю справу взагалі. Те, що справа повернулася до НАБУ, це добре — є шанс довести її до логічного кінця. Дуже багато тонкощів в юридичних процесах», — говорить експерт.

У цій справі ми всі бачимо, як у нас працює судова система. Це досить показово.

«Сторона Бахматюка (адвокати, зокрема) має свою точку зору. Разом з тим слова адвоката — не доказ. Тільки документи», — нагадує Ілля Несходовський.

Чи піде держава на мирову угоду з Бахматюком? По-перше, він повинен надати пропозицію… Зараз, за ​​словами експерта, є пропозиція — 8 млрд гривень на п’ять років. Але тут багато тонкощів, тому так безпосередньо сказати не можна.

Більше подробиць про гучну справу, яка стосується вимог НАБУ про екстрадицію Бахматюка, Ілля Несходовський розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу