Штрафи за несплату комуналки збільшать в 6 разів

Поділитися:

У Верховну Раду за авторством трьох «Слуг народу» внесений законопроект 3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг».
У пояснювальній записці говориться, що борги населення перевищили 63 млрд грн, в тому числі, за газ і його транспортування – 25,5 млрд грн, електроенергію – 5,9 млрд грн, опалення і гарячу воду – 20,5 млрд грн, за холодну воду і водовідведення (каналізацію) – 5,3 млрд грн, утримання будинків і прибудинкової території – 4,9 млрд грн, вивіз сміття – 0,97 млрд грн.
Законопроект №3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» ставить за мету кардинально вирішити питання заборгованості населення перед комунальниками.
Вираховуватимуть із зарплати заборгованість. Позбавлятимуть водійських прав, можуть накласти арешт а квартири, заборонять виїзд за кордон.
Депутати пропонують передбачити обов’язкову реструктуризацію заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, яка буде накопичена за станом на 1 жовтня поточного року. Термін реструктуризації складе п’ять років.
Для реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг споживачі повинні будуть укласти з керуючим, виконавцями житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну оплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги.
Хоча реструктуризація боргу, як така, обов’язкове, підписання договору боржником – справа добровільна. У разі, якщо той відмовиться підписати запропонований договір, в справу все-таки вступає суд, і процедура швидка і жорстка – від сплати боргів піти не вийде.
При цьому, на споживачів, які підписали договір реструктуризації, буде поширюватися порядок нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги.
Якщо сукупний розмір боргів за комуналку перевищує суму належних платежів за рік – то оштрафують на 20% від суми боргу. Якщо борг більше суми платежів за два роки – 30%, а за 3 роки – 50%. Ну і сам борг, відповідно, теж треба погасити. Штрафи планують стягувати через суд в спрощеному порядку.
Раніше ми писали, що борги за комуналку в Україні вже більше 63 млрд. гривень.
Також писали, що борги за комуналку будуть платити по-новому.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу