Що робити, якщо раптом опинився в заручниках?

Поділитися:

За останні роки в світі відбулося сотні випадків терористичних актів із захопленням заручників. Як показує досвід, поведінка терористів в усьому світі майже однакова, тому дані поради можуть статися службу кожному, хто може стати жертвою терористів в будь-якій точці світу.

Спеціально для Першого ділового телеканалу своє бачення ситуації, яка сталася в Луцьку розповів експерт з безпеки і правозахисник, Ярослав Дунаєв. Він також поділився порадами про те, як варто поводитися людям, що потрапили в ситуацію із захопленням заручників.

Що стосується рад з поведінки заручників, то вони досить прості. Перш за все, як тільки починається захоплення, будь то будинок, автобус або інше місце, перш за все варто спробувати вибігти звідти. Якщо зробити цього не вдалося, то потрібно постаратися відразу ж відправити всю інформацію з приводу того, що відбувається своїм родичам або безпосередньо правоохоронним органам. Потрібно швидко “побачити” кількість нападників, їх склад (чоловіки, жінки), чим озброєні злочинці “- пояснює експерт.

Крім цього, вважає Ярослав Дунаєв, варто звернути увагу на будь-які особливі прикмети зловмисників, прислухатися до того, як вони звертаються один до одного. Всі ці дані дуже важливі для проведення операції звільнення заручників. Тому варто максимально швидко повідомити кого-небудь про ситуацію.

Далі слід діяти по ситуації. Оскільки набір дій дуже обмежений. Плюс до всього, все залежить від морального і психічного стану людини, яка потрапила в заручники. Багато в стресовому стані піддаються загальній паніці і забувають про те, як правильно чинити під час захоплення “- говорить фахівець.

За словами Дунаєва, якщо злочинець один і володіє холодною зброєю, то кілька міцних чоловіків цілком можуть спробувати зупинити зловмисника своїми силами. А в разі, якщо нападників кілька і вони озброєні вогнепальною зброєю, краще намагатися виконувати всі вказівки злочинців.

Однакових порад бути не може, особливо, якщо злочинець психічно неврівноважений. Є категорія людей, які піддаються на розмови і коли заручники дають відсіч, то вони заспокоюються. А є злочинці, яких найменший опір призводить до ще більшої люті” – пояснює правозахисник.

Що стосується випадку із захопленням заручників в Луцьку, Дунаєв акцентує увагу на несерйозності вимог терориста. При цьому злочинець грубо не звертався з людьми і вже тим більше не розстрілював заручників.

Я не можу припускати, що це була театральна постановка для того, щоб підняти рейтинг президента. Однак, зі стовідсотковою впевненістю можу заявити про повну неготовність правоохоронних і силових відомств України до подібних ситуацій.

По-перше, не був виставлений периметр. Жалюгідна подоба, показане нам ЗМІ, перебувало в зоні ураження зброї терориста.

По-друге, ніхто не перешкоджав журналістам вести онлайн-трансляцію з місця подій. Той же терорист міг бачити онлайн всі дії силових структур.

По-третє – мобільний зв’язок не “глушили”. Захоплених в заручники мали можливість спілкуватися зі своїми родичами. Та й сам терорист за допомогою мобільного телефону розмовляв з високопоставленими чиновниками. При цьому, по мобільному зв’язку він міг активувати вибухи або координувати дії зі своїми спільниками.

По-четверте, не було єдиного відповідального за операцію. На місці подій присутні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заст. голови СБУ Руслан Баранецький, заст. глави Офісу президента Кирило Тимошенко. Всі вони протягом 12 годин вирішували, хто ж з них головний, замість того, щоб чітко скоординувати дії всіх силових структур “- резюмував Ярослав Дунаєв.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу