Рада ухвалила законопроект про цивільну вогнепальну зброю

Поділитися:

Верховна Рада України затвердила у першому читанні законопроект про вільне володіння громадянами України вогнепальною зброєю.

Документ № 5708 “Про право на цивільну вогнепальну зброю” було прийнято у першому читанні на засіданні ВРУ 23 лютого. Законопроект легалізує право на придбання вогнепальної зброї для українців. «За» проект закону проголосували 274 нардепи.

Відповідно до проекту закону документ регулює суспільні відносини, що виникають у сфері реалізації права громадян та юридичних осіб в Україні на цивільну вогнепальну зброю, бойові припаси до неї, а також конструктивно схожі зі зброєю та бойовими припасами вироби та визначає правовий статус власності на цивільну вогнепальну зброю.

При цьому законопроект залишив для цивільної зброї виключно нішу мисливського та спортивного інструменту, за носіння якого у зарядженому вигляді за межами мисливських угідь чи стрільбищ передбачається кримінальна відповідальність.

7-а стаття законопроекту передбачає дозвіл на володіння громадянами вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї, крім:

  • гладкоствольної короткоствольної вогнепальної зброї, призначеної для стрільби патронами;
  • нарізної зброї калібром більше 12,7 мм, якщо швидкість польоту його кулі перевищує 700 м/с;
  • револьверів;
  • довгоствольної гладкоствольної вогнепальної зброї калібром більше 27 міліметрів;
  • накладних нарізних стволів до гладкоствольної вогнепальної зброї;
  • бойових припасів бронебійного, вибухового чи запального, а також снарядів для подібних бойових припасів;
  • бойових припасів, спеціально сконструйованих для посилення пробивної та вражаючої дії.

“Вимоги цього Закону не поширюються на придбання, зберігання, облік та використання вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів у Збройних Силах України, військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, органів та навчальних закладів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України”, – йдеться у законопроекті.

Для обліку зброї буде створено Єдиний державний реєстр цивільної зброї – єдина державна інформаційно-пошукова система обліку зброї, яка містить відомості про права на зброю, а також об’єкти та суб’єкти цих прав. Власником реєстру зброї буде Міністерство юстиції України.

Як ми писали раніше, українцям знову почали давати дозвіл на зброю. Раніше ця можливість була недоступна через розформування відповідної служби на початку місяця.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ