Птахофабрика на Волині не понесе покарання за отруєння навколишнього середовища

Поділитися:

Близько 600 тис. курей загинуло на ТДВ “Кременчуцька птахофабрика” (Полтавська обл.) попередньо через знеструмлення і зупинки вентиляційної системи.

Згідно з повідомленням на сайті департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської ОДА, інцидент стався 2 травня.

“2 травня 2020 року о 6:00 в с.Потоки Кременчуцького району попередньо в результаті несправності трансформаторної підстанції (розташована на території підприємства), відбулося припинення поставок електроенергії в товаристві з додатковою відповідальністю” Кременчуцька птахофабрика “. Через зупинку роботи вентиляційної системи загинуло 600 тис. курей “, – йдеться в повідомленні.

В ОДА зазначили, що працівники Держпродспоживслужби відібрали зразки проб загиблої птиці для визначення причин її загибелі.

На 4 травня заплановано засідання протиепізоотичної комісії Кременчуцької РДА з питання масової загибелі птиці і визначення механізму її подальшої утилізації.

Біомасу тимчасово поховали біля села Потоки.

Глава Державної екологічної інспекції Центрального округу Євген Мартосенко зазначив, що не варто плутати поняття і називати поховання компостною ямою, адже це швидше скотомогильник, які з 2015 року заборонені.

Чи була проведена утилізація біомаси і як? Своє відношення до ситуації розказав Павло Вишебаба, представник “Екологічної альтернативи”.

“Скоріш за все у цій справі вже щось “порішали”. А мало бути все зовсім інакше. Так, Державна екологічна інспекція мала б прибути на місце за заявою фізичної особи, взяти зразки води, зафіксувати наявність скидів, обрахувати вартість нанесених збитків та виставити претензію підприємству. У разі, якщо підприємство відмовляється виконати претензію, тоді Державна екологічна інспекція звертається до суду. Але схоже, що у цій справі нічого з вищезазначеного не зроблено” – заявляє експерт.

На думку Павла Вишебаби, у даній ситуації є дві частини проблеми: загибель тварин у значній кількості та поводження з відходами.  Головною причиною таких проблем є недосконалість українського законодавства. Притягнути до відповідальності власника майже неможливо, адже птахи є його власністю. Закон про жорстоке поводження з тваринами передбачає, що якщо така ситуація відбулася без умислу, тоді власника не можна притягнути до відповідальності.

“В Європейському союзі існує директива 9858, яку Україна зобов’язалася імплементувати в своє законодавство згідно з угодою про Ассоціацію, але поки що не виконала. Ця директива передбачає, що якщо життя тварин залежить від системи вентиляції, то повинна бути резервна, яка б працювала у разі відключення основної. Ця ж директива передбачає введення кримінальної або адміністративної відповідальності за загибель тварин через недбале ведення господарювання. У нас в Україні наразі це відсутнє.

Друга частина проблеми – це поводження з відходами. Тут є правопорушення. Очевидно, що не можна створювати могильники та ховати тушки тварин в ґрунт, тому що вони можуть містити небезпечні віруси та бактерії, які можуть потрапити до підземних вод та колодязів. Це небезпечно” – зазначає спеціаліст.

Павло Вишебаба вважає, що Держпродспоживслужба має терміново включитися у ситуацію, виписати штраф, обрахувати яка шкода була нанесена довкіллю, і навіть звернутися до суду. Адже правопорушення в сфері поводження з відходами передбачає у тому числі кримінальну відповідальність.

“Дійсно, законом не передбачено чіткого строку, та це пов’язане з недофінансуванням Державної екологічної інспекції Держпродспоживслужби, там дуже обмежені людські ресурси в тому числі та лаборантів, які здійснюють експертизу. Вони просто не можуть ефективно здійснювати державний контроль.

Саме тому громадські організації б’ють на сполох вже декілька років, що нам необхідно терміново робити реформу Державного екологічного контролю, щоб можна було ефективно і блискавично реагувати на подібні ситуації. Адже поки триває експертиза, ці відходи гниють та забруднюють ґрунт та підземні води. і можуть стати причиною хвороб місцевих мешканців. Це відверто небезпечно, і тут можна тільки сподіватися, що це буде зроблено якомога швидше, а кримінальна справа буде доведена до кінця” – резюмує Павло Вишебаба.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ