«Профспілка «ПриватБанку» займається тільки позовами до суду», — експерт

Поділитися:

Третій місяць «ПриватБанк» працює без голови правління.

У «Приватбанку» нагадали, що справа тягнеться давно. Зокрема, відомо, що 26 лютого 2021 року подали апеляцію на рішення Господарського суду м. Києва від 24 лютого 2021 року про забезпечення позову до банку та уряду від первинної профспілкової організації працівників «ПриватБанку» шляхом заборони вчиняти будь-які дії щодо обрання та призначення голови правління банку.

«Проведення конкурсного відбору топ-менеджменту державних банків є обов’язковою умовою функціонування системи корпоративного управління, зафіксованої в Стратегії розвитку державних банків і відповідних нормах законодавства», — додали в банку.

Довідка: Госпсуд Києва опублікував рішення у справі за позовом профспілки «ПриватБанку», яким наклав заборону на проведення конкурсу на посаду голови правління. 18 лютого поточного року той же суд відмовив профспілці «ПриватБанку», який вимагав заборонити посадовим особам банку та Кабміну здійснювати будь-які дії на проведення закритого конкурсу на посаду голови правління банку. 23 січня завершилася дія контракту з голови правління «ПриватБанку» Петра Крумханзла, до моменту нового призначення в. о. голови правління буде Анна Самаріна.

Петро Крумханзл керував «ПриватБанком» три роки, очолив його на початку 2018 року.

Олександр Лисенко про блокування призначення голови «ПриватБанку» говорить так:

«Чому ми говоримо про «ПриватБанку» як про найважливіший в країні? Це системно важливий банк, прибутковий банк. Його діяльність стосується кожного українця, і це без перебільшення».

Цей банк повинен працювати безперервно. Профспілка пояснює свої позовні вимоги тим, що захищає інтереси директора профспілки. Ще звучить і такий факт: конкурс не відповідає законодавчим нормам. Але з юридичної точки зору, як каже експерт, це абсурд. У ст. 7 Закону про банки та банківську діяльність йдеться про те, що державні банки обирають главу правління в порядку, який встановлений наглядовою радою, а не Кабінетом міністрів.

Для чого це робиться? По суті, відповідно до чинного законодавства, державний банк може працювати без обраного глави правління до 6 місяців. Термін, яким обмежується виконання обов’язків голови правління Анни Самариної, закінчиться 24 червня поточного року. 25 червня банк може бути паралізований.

«Саме глава правління виконує багато дій, які крім нього не може виконувати ніхто — це і участь в суперечках з іншими фінустановами, призначення і звільнення керівників підрозділів і багато іншого», — говорить експерт.

Банк не може зупинитися — якимось чином будуть прийматися рішення, але це буде напівправовий спосіб. При цьому профспілка продовжить писати позови з різних приводів. Експерт каже, що в публічному просторі немає ніякої інформації стосовно діяльності цієї профспілки. Виглядає так, що профспілка була створена для дестабілізації роботи банку. Все настільки показово, що іншої думки бути не може. Тим часом дивина ще і в тому, що судові розгляду також затягуються.

Згідно із законодавством, через 6 місяців повинен бути призначений глава правління, його ще повинен схвалити національний регулятор. Останнє судове засідання пройшло 29 квітня, але воно перенесене на 20 травня. До цієї дати банк не зможе завершити конкурс і призначити нового голову правління. Навіть якщо 20 травня буде прийнято позитивне рішення, є ще апеляція.

Більше про ситуацію в державному банку і про шляхи розв’язання цієї проблеми Олександр Лисенко розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу