«Правила роботи балансуючого ринку — це компетенція регулятора», — експерт

Поділитися:

Енергетичне співтовариство Євросоюзу закликало Національну комісію з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не обмежувати роботу трейдерів на ринку електроенергії та не вводити нову методику формування максимальних і мінімальних цін на електрику на окремих сегментах енергоринку. Про це йдеться у листі директора енергорегулятора ЄС Янеза Копача до глави НКРЕКП Валерію Тарасюку.

Документом Копач, зокрема, закликав НКРЕКП не вводити неринкові обмеження на енергоринку у відповідь на потенційні маніпуляції з боку його учасників, а почати розслідувати окремі випадки й використовувати свої повноваження для моніторингу ринку.

«Деякі учасники ринку подають заявки без наміру поставити їх на ринку, а скоріше залишають їх відкритими в балансуючому сегменті, тобто займають спекулятивну позицію за ціною небалансу. Потенційні маніпуляції не повинні ставати причиною обмежень, які виходять за межі розумного і необхідного ринкової практики», — вважає Копач.

У період цього директор Енергоспівтовариства рекомендував НКРЕКП заборонити учасникам ринку «займати спекулятивну позицію в механізмі балансування» і скасувати обмеження ціни на електроенергію на ринку «балансуючих послуг».

Юрій Бойко, виконуючий обов’язки міністра енергетики в листопаді-грудні 2020 року, говорить про ситуацію так:

«Зараз на завершальній стадії програма погашення боргів. Це одна з критичних була задач. А ще потрібна постанова: суть рішення в тому, аби спрямувати 2 млн грн на борги «балансуючого ринка». Інші рішення складніші, вони вносять міни у законодавчу базу».

Зараз є багато різних ініціатив, кожна з них підпадає під критику. Натомість відомо, що влітку у нас профіцитний ринок, ціна знижується, і цьому є пояснення. Взимку ж ситуація дзеркальна. Станом на зараз нижніх прайс-кепів немає. Тобто вартість може знизитися до 1 копійки. А верхні прейс-кепи є, на додаток їх підняли.

«Ринок двосторонніх договорів – це сегмент, де значний вплив на влагодження роботи мало Міненергетики», — каже експерт.

На його думку, правила цих договорів були доведені майже до ідеалу. Електроенергія, яка виходить на ринок, доступна будь-якому учаснику ринку. Натомість закон про сертифікацію НЕК «Укренерго» став підґрунтям для деяких змін. Це стосується тих, хто має право брати участь у ринку.

Багато цікавої та корисної інформації стосовно регуляції ринку електроенергії, нововведень, проблем та шляхів їх вирішення Юрій Бойко надав у ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ