Понад 60% переселенців орендують житло за свої гроші

Поділитися:

У комітеті Верховної Ради з прав людини, деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованих територій заявили, що за даними досліджень 62% переселенців продовжують орендувати житло за власні кошти.

Крім цього, 16% переселенців проживають з родичами або приймають сім’ями, 5% живуть в гуртожитках, 3% живуть в центрах компактного проживання. Тільки 10% громадян, які виїхали за час збройного конфлікту на Донбасі і окупації Криму, купили власне житло.

Експерти комітету відзначають, що на даний момент в Україні немає загального забезпечення всіх потреб внутрішньо переміщених осіб на житло. Хоча в країні діють дві програми: «Доступне житло» та Пільгове кредитування учасників АТО і ВПЛ.

Слід зазначити, що в бюджеті на 2021 рік закладено недостатньо коштів на фінансування цих програм. При цьому, програма пільгового кредитування викликала великий інтерес з боку ВПО даний момент в ній зареєстровано 16 тисяч осіб.

«За попередніми підрахунками, на рік потрібно виділяти не менше 1 мільярда гривень, щоб за якийсь час повністю забезпечить потреби хоча б цих 16 тисяч сімей ВПЛ. Я не буду вам говорити, що це буде точно враховано. Всі ми розуміємо, що в умовах коронавірусу всі країни, в першу чергу, виділяють гроші на медичне забезпечення », – резюмували в комітеті ВР.

Нагадаємо, що рішення про те, що внутрішньо переміщені особи (переселенці) будуть звільнені від сплати туристичного збору в Україні прийняла Верховна Рада. Це було зроблено шляхом прийому в цілому законопроекту під номером 3103. «За» проголосували 317 нардепів (мінімально потрібно було 226 голосів).

Раніше повідомлялося, що переселенці з Донецької та Луганської областей підпадають під програму «Держмолодьжітло», яка дозволяє придбати квартиру, а також, при бажанні, побудувати будинок для своєї родини. Кредит на будівництво дозволяє планувати витрати і в той же час отримати житло відмінної якості.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу