Омбудсмен розповіла про незаконність публікації списків боржників за комуналку

Поділитися:

В офісі українського омбудсмена Людмили Денісової заявляють про протиправність публікації  списків боржників за комунальні послуги.

Там розповіли, що отримують численні скарги українців на те, що персональні дані (ПІБ, номери особових рахунків, адреси, суми боргу) поширюють постачальники житлово-комунальних послуг в інтернеті чи в під’їздах.

Те, що такі дані потрапляють у відкритий доступ – є порушенням закону про персональну інформацію. А саме йдеться про статтю шосту Закону «Про захист персональних даних». За Конституцією, не допускається збір, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, встановлених законом. А відтак, громадяни мають право оскаржувати відповідне порушення у суді.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє відключати від комунальних послуг за борги. Йдеться про закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж».

Раніше ми повідомляли, що в Україні в тестовому режимі запрацювала електронна система для отримання спецперепусток в громадський транспорт Києва. Про це повідомляють у Київській міській державній адміністрації. Він заявив, що така система потрібна на випадок нового жорсткого карантину в місті Києві. Так, якщо обмеження знову відновлять, то КМДА зможе блокувати проїзні картки українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу