Олена Зеркаль розповіла, як зберегти транзит газу через Україну

Поділитися:

Транзит газу через Україну можна зберегти, якщо спільно з ЄС і США протистояти монополії «Газпрому». Про це розповіли журналісти «Першого Ділового» телеканалу, спираючись на заяву Міненерго.

Зокрема, у міністерстві кажуть: після запуску «Північного потоку — 2» Росія може повністю припинити транзит газу через територію України. І якщо це станеться, то нашій державі доведеться перебудовувати свою газотранспортну систему, адже таке місто як, наприклад, Маріуполь, може залишитися без газу. Та хоч ситуація і складна, але це не означає, що Україна не має шансу на збереження енергобезпеки, — вважають у Міненерго.

Для захисту українських інтересів, потрібно протидіяти російській газовій монополії спільно з європейськими країнами та Сполученими Штатами.

«Умовою, достатньою для забезпечення безпеки України, є включення нашої країни в одну європейську «групу ризику» з Німеччиною, Словаччиною та Польщею. «Групи ризику» — це механізм, спеціально розроблений в Європі для запобігання кризовим ситуаціям з наявністю газу. Якщо Україна буде включена в цей механізм, шантаж України означатиме одночасно і шантаж Німеччини. І для росіян це «дві великі різниці», — наголошує пані Зеркаль.

Ще одне важливе завдання — змусити «Північний потік — 2» відповідати всім вимогам Третього енергетичного пакету ЄС — європейським правилам, які дозволять зруйнувати монополію «Газпрому» в поставках газу. Якщо всі російські газопроводи будуть їм відповідати, то різні постачальники й трейдери зможуть конкурувати. Тоді й наша держава зможе зберегти транзит, завантажити ГТС і при цьому значно знизити ціни.

Нагадаємо, що нещодавно російські експерти повідомляли, що запуск «Північного потоку — 2» опинився під загрозою через аварію на заводі для підготовки газу до транспортування на Ямалі.

Також ми писали й про те, що сказала Ангела Меркель стосовно подальшого транзиту газу через Україну.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ