«Новий законопроєкт щодо містобудівної діяльності збільшить корупційні ризики», – експерт

Поділитися:

В Україні ухвалено рішення посилити відповідальність у сфері містобудівної діяльності. Йдеться про законопроєкт №5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності».

Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендує ухвалити за основу уже поданий законопроєкт. Зміни пропонують внести одразу до двох документів: до Кодексу України про адміністративні правопорушення та навіть до Кримінального кодексу.

Які саме зміни передбачає проєкт закону? Чи достатньо суворо каратимуть підприємців за самоуправство під час забудови міста? Ну і кого наділять такими повноваженнями, які досі мають тільки українські суди? Це обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з адвокатом, головою Української незалежної фундації працівників Ростиславом Кравцем.

«Цей законопроєкт збільшить корупційні ризики, менше документації не стане. Єдине – стане більше хабарів, які будуть надавати чновникам для того, щоб отримати дозвіл на будівництво. Чиновник у будь-який момент з огляду на норми цього закону може накласти арешт і заборонити будівництво. Тобто вже суд, який повинен контролювати безпосередньо чиновників, щоб не було свавілля, щоб не було зловживання правами чиновників. Саме чиновники не будуть надавати документи ще й заборонятимуть будівництво. При чому – за будь-якою ознакою. Тобто ви розпочали будівництво, замовили техніку, будівельників, а тут прийшов чиновник і сказав, що: «ви знаєте, мені чомусь здається, що щось тут не так, щось тут не відповідає, тому я забороняю». Ви продовжуєте платити сторожам, будівельникам, за техніку ту, яку ви орендували, всім своїм субпідрядникам і йдете до суду. І в зв’язку з тим, що в судах у нас судів немає – років так 5-7 судитесь і доводите, що чиновник був неправий», – розповів він.

Експерт зазначив, що навіть, якщо буде доведена в суді правота забудовника, і він розпочне будівництво, може прийти інший чиновник і так само заблокувати будівництво.

«Насправді цей законопроєкт, він жодним чином не стоїть на стороні як споживачів, ті які будуть купувати ці об’єкти нерухомості, так і на стороні будівельників, які будують. Цей законопроєкт робить таку чергову, знаєте, «кормушку» для наших безглуздих чиновників», – наголосив він.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ