Навіщо держпідприємство Нафтогаз витрачає на премії сотні мільйонів гривень?

Поділитися:

Компенсація управлінському персоналу Нафтогазу в 2019 році (заробітна плата і премії) склала 343 млн грн. Про це йдеться в річному звіті компанії.

У 2019 управлінський персонал складався з п’яти членів правління і 11 директорів (в 2018-му було шість членів правління і дев’ять директорів). Члени правління отримали за минулий рік 117,6 млн грн.

Винагорода глави правління Андрія Коболєва склало 21,2 млн грн (включає 4,6 млн грн податків і зборів). У компанії підкреслили, що з середини лютого і до кінця 2019 року його перераховував всю зарплату на благодійність. За цей період він перерахував 11,4 млн грн благодійним фондам Вернись живим, Пігулки, Народний тил – Реабілітація і Благомай.

Чому держпідприємство дозволяє себе преміювати в таких обсягах в одній з найбідніших країн?
Чому на це не реагує держава, адже це державні гроші? Чи можна угледіти в таких преміях корупцію? У цих та інших питаннях спеціально для Першого ділового телеканалу розбиралася політолог Світлана Кушнір.

“Після того, як” Нафтогаз “переміг в арбітражі” Газпром “, почалося по істині приголомшливий розподіл ще не отриманого прибутку і компенсації України. В той момент свою зарплату пан Коболєв відправив матері за кордон в США. Природно, це обурило всіх українських громадян. Хоча влада ні тоді, ні зараз особливо не обурюється діями Коболєва, тому що у нього є хороші лобісти за кордоном, які не дозволяють його “образити” – заявляє фахівець.

За словами Кушнір, контракт з Коболєва продовжений ще на 4 роки навіть не дивлячись на те, що основні положення контракту були не виконані. Деякими з них є зростання власного видобутку газу та обов’язкове забезпечення всіх побутових споживачів газовими лічильниками за рахунок Нафтогазу.

“У момент широкого громадського резонансу, Коболєв заявив, що буде віддавати свою зарплату на благодійність. Звичайно, можна віддавати заробітну плату тоді, коли премію ти отримуєш у величезних розмірах. Природно, в даному випадку Кабмін, який підписує контракт повинен виступати регулятором або Наглядова рада . Однак, ні ті, ні інші контролювати, а тим більше, карати главу Нафтогазу не збираються “- пояснює політолог.

Як заявила Світлана Кушнір, ситуація з величезними преміями триватиме і її весь час будуть виправдовувати тим, що топ-менеджери повинні отримувати хорошу зарплату, щоб не красти.

Єдиним рішенням подібної ситуації я бачу тільки рішення Верховної Ради про скасування подібних Наглядових рад, де сидять абсолютно не українські громадяни, але контролюють українські найважливіші галузі, які ми і самі успішно можемо розвивати” – резюмувала експерт.

Нагадаємо, що фахівці НАК «Нафтогаз України» заявили, що нинішні розрахунки за газ з боку виробників тепла ставлять під загрозу своєчасний початок опалювального сезону в 2020 році.

У своїй заяві “Нафтогаз” опублікував список підприємств виробників тепла, які не виконують вимоги законодавства про мінімальний рівень розрахунків для отримання газу в рамках публічних спеціальних зобов’язань. Повідомляється, що ці підприємства створюють загрозу для постачання тепла споживачам в опалювальний період.

Раніше повідомлялося, що за інформацією річної звітності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», в 2019 році отримала 63,3 млрд чистого прибутку. Ця сума перевищує показники 2018 року в 4,5 рази.

«Чистий прибуток в розмірі 63,3 млрд грн включає дохід за результатами позитивного рішення в Арбітражі по транзиту газу, зменшення результату від продажу та внутрішнього транспортування природного газу і збільшення витрат з податку на прибуток», – сказано в повідомленні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу