“Національна система кібербезпеки України реально існує виключно на паперах”, – експерт

Поділитися:

За DDoS-кібераткою на українські банки та державні сайти України стоїть Росія, заявила заступник радника Білого дому з національної безпеки Енн Нойбергер. Про це у п’ятницю, 18 лютого, вона сказала під час брифінгу у Білому домі.

«Ми вважаємо, що російський уряд відповідає за широкомасштабні кібератаки на українські банки цього тижня», – сказала Нойбергер.

За її словами, Сполучені Штати мають у своєму розпорядженні інформацію, яка пов’язує російську розвідку з великим обсягом даних, що передавались на IP-адреси та домени в Україні. Вона уточнила, що російські кіберзлочинці проникли у військові мережі та інші критично важливі інфраструктурні мережі, щоб зібрати розвіддані та підготувати ґрунт для масштабної кібератаки.

Нойбергер додала, що США надали допомогу Україні у ліквідації наслідків DDoS-атаки. Внаслідок цього вплив хакерів на українські банківські державні структури виявився обмеженим.

Нагадаємо, за останні два місяці СБУ зафіксувала понад 100 кібератак.

Раніше жертвами нової DDoS-атаки в Україні стали ПриватБанк, Ощадбанк, а також сайти Міноборони та Збройних Сил. Далі хакери атакували інші банки, включаючи Monobank, та портал Дія. Після півночі “лягли” понад десять держсайтів, зокрема сайт МВС.

Як покращити кібербезпеку країни та уникнути ризиків? Подробиці теми розповів український експерт Костянтин Корсун у ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Слід зазначити, що державні установи у нашій країні загалом дуже погано захищені, а національна система кібербезпеки у нашій країні фактично існує виключно на паперах. По суті, у нас зараз кожен власник тієї чи іншої системи змушений самостійно її захищати. І тут немає різниці, чи говоримо ми про маленьку компанію, про великий бізнес чи про державну установу. Адже все це певні мережі, які мають свої сайти, соціальні мережі, якісь бази та сервіси. І власник системи сам повинен дбати про себе і думати про ті ризики, які можливі при зломі його систем і оцінити свої подальші збитки. Є певна формула, яка прораховує і визначає, скільки потрібно виділити коштів на надійний кіберзахист. Це чиста математика. На жаль, у нас із кібербезпекою у державному секторі все дуже погано», — сказав він.

Також експерт прокоментував, чого саме не вистачає нашій системі кібербезпеки для більшої ефективності.

«Потрібно сказати, що у нас для цієї галузі сам закон не дуже вдало написаний, і він фактично не працює. Відповідно до цього закону у нас визначено 9 державних суб’єктів. Одним із яких є Національна рада з кібербезпеки при РНБО. Саме вона має координувати діяльність усіх цих основних суб’єктів. Але зараз координації з-поміж них фактично немає. І головна проблема полягає навіть не в цьому. У нас просто відсутні спеціалісти належного рівня, кваліфікація яких дозволяла б робити завдання як у своїх секторах, так і ефективно взаємодіяти з іншими. Звичайно ж, ця сфера просто потребує хорошого фінансування, підготовки фахівців, хорошого обладнання та програм з навчання персоналу. Тобто, звичайно ж, це все не безкоштовно, але цьому потрібно приділяти належну увагу. Адже тут все ж таки йдеться не про всі гроші світу», — уточнив фахівець.

Нагадаємо, що Фахівці з кібербезпеки не зафіксували будь-яких витоків або спотворень даних на тлі DDоS-атак на банки та державні сайти України.

Про це повідомив заступник голови Держспецзв’язку з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Віктор Жора на прес-конференції у середу, 16 лютого.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ