Національна рада оштрафувала телеканали «Максі-ТВ» і «НАШ» через невиконання рішень і поширення мови ворожнечі

Поділитися:

Національна рада з питань телерадіомовлення за результатом позапланової безвиїзної перевірки оштрафувала телеканали «Максі-ТВ» і «НАШ» через невиконання рішень та поширення мови ворожнечі – 25% від ліцензійного збору (за двома рішеннями – понад 239 тисяч гривень).

Зазначається, що було перевірено ТОВ «Наша Прага», якому оголосили попередження, адже знайшли порушення законодавства у вигляді недотримання власної програмної концепції мовлення та ретрансляції програм каналу «НАШ».

Відомо, що перевірку ліцензіату влаштували 10 червня шляхом моніторингу мовлення за 25-те квітня поточного року. Для цього мовник мав до 31 травня надати регулятору необхідні документи та матеріали. Однак, деякі документи було подано невчасно, 8 червня, і взагалі не надано документацію, що стосувалася спільного виробництва телепрограм ТОВ «Наша Прага» та ТОВ «НАШ 365».

Ліцензіат у поясненні заперечив ретрансляцію та факт спільного виробництва телепрограм із ТОВ «НАШ 365», чи програм на замовлення, та не пояснив одночасне синхронне розміщення в ефірі ідентичних телепрограм та передач цих телекомпаній у період – 00.00-16.04 та 17.00-24.00. Як і не пояснив елементи оформлення його ефіру у вигляді заставок програми з логотипом «НАШ» і те, що транслюються ідентичні рекламні інформації.

Також регулятор вказав, що мовник самовільно вирішив змінити формат ліцензії з культурологічно-розважального контенту на інформаційно-аналітичний.

Таким чином, ТОВ «Наша Прага» порушило частину сьому статті 27, частину восьму статті 28, пункт а), частину першу статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Компанія зобов’язана протягом 14 днів виправити порушення та привести свою діяльність до вимог законодавства.

Інші два рішення щодо штрафів через «мову ворожнечі» стосувалися повторної трансляції навесні передачі «Важливе» за участю Олени Лукаш, та передачі «П’ятниця. Вечір» з Андрієм Пальчевским. Чим порушили абзац 4 частини 2 статті 6, пункти а) та в), частини 1 статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», частини 1 статті 28 Закону України «Про інформацію». На канал «НАШ» накладено штраф – 119,5 тисяч грн.

Також регулятор планує звернутися до суду з вимогою анулювання ліцензії телеканалу «НАШ» через систематичне порушення норм щодо поширення мови ворожнечі і неусунення порушень після двох штрафів.

Раніше ми вже писали, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення намагається анулювати ліцензію телеканалу «НАШ». Регулятор вважає, що телеканал порушує українське законодавство.

Також ми писали, що депутати прийняли закон про реформування Нацради з телерадіомовлення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу