Нацбанк вперше випустив вертикальну банкноту

Поділитися:

26 листопада Національний банк України випустив першу сувенірну неплатіжну банкноту з вертикальним дизайном “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України”.

У Прес-службі НБУ заявили, що тираж банкноти складає 50 тисяч штук, при цьому 40 тисяч з них – в сувенірній упаковці.

“Сувенірна банкнота містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі (при зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього). Банкнота виготовлена ​​на папері з водяним знаком (зображення земної кулі з материками) “, – наголошується в повідомленні прес-служби НБУ.

Відомо, що в товщу паперу нової банкноти введена 1,5-міліметрова захисна стрічка паралельно меншій стороні банкноти, а також захисні волокна, які набувають флуоресцентне світіння під дією ультрафіолетових променів. Банкнота розміром 80 × 170 мм видрукувана за допомогою офсетного, інтагліо, трафаретного і високого способів друку з використанням захищених фарб.

Слід зазначити, що над створенням дизайну сувенірної банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Купити сувенірну банкноту “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України” можна буде у пунктах продажу НБУ і в банках-дистриб’юторів.

Нагадаємо, що прес-служба Національного банку України повідомила, що на кожного українця припадає 185 монет і 71 банкнота. Ці показники трохи вище ніж були на початку року. Тоді цифри були 182 і 70 відповідно. Досить факультативна на перший погляд статистика насправді може приховувати в собі початок дефляційних процесів.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України став складовою частиною Мережі сталого банкінгу. Ця міжнародна організація є об’єднанням нацбанків та асоціацій банків країн, які переживають період розвитку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу