NASA планує збити астероїд

Поділитися:

Стало відомо, що сьогодні вранці, 24 листопада 2021 року, о 8:21 за київським часом, американська корпорація NASA запустила в космос космічний корабель DART у рамках важливої ​​дослідницької місії.

Зазначається, що DART на швидкості 24 тисячі кілометрів на годину має зіткнутися з астероїдним супутником Dimorphos (у перекладі з грецької – «дві форми»), що обертається навколо великого астероїда Didymos (у перекладі з грецького «близнюк»).

Зіткнення, згідно з розрахунками фахівців, має відбутися восени 2022 року. Мета зіткнення – змінити орбіту Dimorphos, що у подвійний системі астероїдів. Експерти вважають, що загалом система Didymos – ідеальний вибір для дослідження, оскільки вона не загрожує зіткненню із Землею, але дає можливість вивчити зміни орбіти Dimorphos, використовуючи наземні телескопи.

Проте ця місія полягає ще й у випробуванні потужності двигунів космічного корабля. Відомо, що у 1998 та 2007 роках кораблі Deep Space 1 та Dawn, працюючи на іонних двигунах Evolutionary Xenon Thruster (NEXT-C), вирушили до космосу. На цей раз очікується, що технічно оновлений NEXT-C буде потужнішим мінімум утричі.

Водночас у космічному агентстві зазначають, що за фактом цей двигун не є основною силою руху корабля. Його штовхатимуть 12 звичайних двигунів. При цьому NEXT-C шляхом загориться кілька разів. Метою маневрів DART називають випробування іонного двигуна.

За деякими даними, запланована місія NASA може призвести до наслідків. Справа в тому, що після зіткнення DART та астероїда, енергія удару досягне потужності, що дорівнює вибуху трьох тонн тротилу. Відтак тисячі уламків злетять у відкритому космосі, що з високою ймовірністю може призвести до метеоритного дощу, створеного штучно.

Потім, через кілька днів, амплітуда коливань після вибуху Dimorphos продовжить підвищуватися через перебування астероїда в космічному вакуумі. Згодом Dimorphos може перейти у стан хаосу, що означає його безконтрольне обертання навколо своєї осі.

Однак це поки що припущення.

Раніше ми писали, що ракета з українським двигуном вивела на орбіту французькі супутники.

Також ми повідомляли про запуск NASA космічного зонда на Юпітер із метою вивчення планети.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу