Накопичувальна пенсія могла б підвищити виплати на 25%

Поділитися:

У Міністерстві соціальної політики заявляють, що запровадження накопичувальної пенсійної системи 16 років тому – зараз дозволило б мати пенсіонерам середні пенсійні виплати на 20-25% вищі.

Так, за словами очільниці відомства Марини Лазебної, розмови про необхідність введення такої системи точаться 16 років. І ціна такого соціального і економічного зволікання – щороку 600 тисяч громадян втрачають можливість долучитися до цієї системи.

Лазебна зазначила, що пенсійні накопичення на сьогодні становили б більше одного трильйона гривень – близько чверті ВВП минулого року.

Міністерка нагадала про існування трьох ключових ризиків накопичувальної системи. Серед них: немає регулятора, котрий би стежив за діяльністю пенсійних фондів; немає надійних інвестиційних інструментів, які б дозволили зберегти накопичення та забезпечити роботу на економіку; немає чіткого механізму повернення пенсійних активів при ймовірній ліквідації емітентів цінних паперів та банківських установ.

Лазебна додала, що у відомства є 1,5 року, щоб підготуватися до старту цієї системи, оскільки Кабінет міністрів планує запровадити її з 2023 року.

Нагадаємо, що в уряді обіцяють ввести соціальні пакети з накопичувальними пенсіями серед працівників бюджетної сфери. Як розповів прем’єр Денис Шмигаль на засіданні, присвяченому обов’язковому накопичувальному пенсійному забезпеченню, соцпакети на базі чинного законодавства мають бути запроваджені у 2023 році.

Також ми писали, що з 1 вересня пенсії будуть виплачувати по-новому. Зокрема, ті пенсіонери, які отримували свої виплати у відділеннях «Укрпошти», повинні будуть вибрати банк і відкрити там пенсійну картку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу