«Найбільший кредит довіри дав Президенту Південний Схід України» – експерт

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський став «Розчаруванням 2020 року» для 42% українців. Його попередника, Петра Порошенка, «Розчаруванням року» вважають 10%.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 4 по 9 грудня.

Попри те, що для багатьох діючий президент став розчаруванням, 20% респондентів назвали його «Політиком 2020 року». Хоча цей показник значно менше, ніж в кінці минулого року – тоді «Політиком року» його назвали 46%.

Головною політичною подією 2020 року в Україні вважають місцеві вибори (їх назвали в відкритому питанні 33% респондентів). Ще 23% назвали епідемію COVID-19 і пов’язані з нею протиепідемічні заходи (карантин, локдаун), а 4,5% опитаних згадали рішення Конституційного Суду про скасування антикорупційних законів.

Головними політичними подіями 2020 року в світі українці назвали вибори в США (29%) і епідемію COVID-19 і пов’язані з нею протиепідемічні заходи (27,5%). 10% респондентів назвали вибори в Білорусі, 5% – війну в Нагірному Карабасі, 2% – світова економічна криза, 1,5% – створення вакцини від COVID-19.

Свою думку з приводу цього питання висловив Дмитро Трушеньов, директор Українського центру міжнародного партнерства.

«Моя думка така, що найбільший кредит довіри дали президенту представники Південного Сходу України. Ті цифри, які були названі – це розчарування саме цієї частини електорату. Оскільки він обіцяв дати більше можливостей мовних проблем, провести судові розгляди і переслідування попередньої влади. Цього нічого не було зроблено.

Чи можуть у щось перерости всі ці надії і сподівання? Я думаю що ні. Представники Південного Сходу більш працьовиті в цьому плані люди, зосереджені на конструктивізм. Я просто думаю, що вони не будуть голосувати на чергових виборах за цю політичну силу. Це підтверджують результати минулих місцевих виборів: низька явка, низька готовність голосувати за ці політичні проекти “, – заявляє експерт.

За словами Дмитра Трушеньова, ситуація, в якій на сьогоднішній день виявився Зеленський, ускладнена тим, що багато секторів економіки розподілені між олігархічними структурами, які контролюють їх і забезпечують життєдіяльність.

“Для того щоб переслідувати когось із попередньої влади, потрібно йти проти тих людей, котрі володіють грандіозними ресурсами. Бездіяльність, яке ми зараз спостерігаємо, це результат слабкої політичної волі з боку президента. Кожному, будучи на його місці, було б складно приймати такі грандіозні рішення. Але якщо людина хоче увійти в історію і залишитися таким, що запам’ятовується президентом, то йому потрібно буде це робити “, – відзначає фахівець.

Дмитро Трушеньов вважає, що головна проблема – це кадрова політика, проблема відсутності фахівців на місцях. Це з одного боку обумовлено тим, що у нас низький рівень зарплати в державних установах, а з іншого боку – немає наступності знань і методів управління державної влади.

“Люди приходять в політику випадкові, і стикаючись з реальними труднощами вони розуміють, що для того, щоб щось робити і реформувати потрібно розбиратися і нести за це відповідальність. Нам не вистачає бачення що буде далі, для чого ми живемо і яка наша подальша мета? Україна – це аграрна наддержава або конкурентна високотехнологічна країна? Необхідно визначитися з вектором, а потім вже під це підлаштовувати і зовнішню політику, і економіку. На сьогодні країна знаходиться в пожежному режимі: ми “тушимо” локальні проблеми, латаємо діри, але не розуміємо, куди йти завтра “- резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу