«Надбавки до зарплати держслужбовців – найбільш кричуща проблема держави на сьогодні» – експерт

Поділитися:

Чиновникам в Україні з 2022 року збільшать зарплати, незважаючи на те, що уряд обіцяв зменшити оклади деяким представникам вищої управлінської ланки.

Посадові оклади українських чиновників уже із січня збираються підвищити на 9%. При цьому мінімальний розмір окладу встановиться на рівні не нижче за два прожиткові мінімуми, тобто 4962 грн. Це на 9,3% вище, ніж зараз (4540 грн.).

Керівники центральних держорганів, згідно із проєктом постанови Кабінету міністрів, отримуватимуть у 2022 році оклади у 41 300 грн (+9,3%). Це зокрема стосується керівників апарату Верховної ради, Секретаріату Кабміну, Офісу президента, апарату РНБО, ЦВК, Рахункової палати, Конституційного суду, Офісу генпрокурора.

Глави міністерств, а також центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом отримуватимуть оклади на 9,2% більше – це близько 36 700 грн.

Простий спеціаліст держорганів у районних установах отримуватиме мінімальний оклад без надбавок у розмірі 4962 грн. У працівників міністерств зарплати стартують від 8500 грн.

Для провідних спеціалістів «на місцях» пропонуються оклади 5100 грн. У міністерствах провідні спеціалісти отримуватимуть 9200 грн окладу (без надбавок).

Нагадаємо, що зарплата держслужбовців в Україні складається з окладу, доплат та надбавок, премій та матеріальної допомоги. Доплати та надбавки можуть бути дуже суттєвими. Наприклад, за високі досягнення праці та виконання особливо важливої ​​роботи можуть додати 50-100% від окладу, за вислугу років – до 40%, а знання іноземних мов – до 25%.

Також держслужбовцям покладено премії за підсумками роботи та з нагоди свят та ювілейних дат. Вони виплачуються з призначеного для цього фонду, який становить не менше 10% усіх окладів плюс гроші, зекономлені на робочих місцях, що порожні. Ніхто не скасовує і «тринадцяту» зарплату.

Про це говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з Андрієм Кривоносом, президентом Гуманітарного центру.

«Перш за все, все століття, в якому ми живемо, йде розмова про оплату праці державних службовців. І практично не було ні президента, ні прем’єра, який би про це не говорив. Ми зверталися до єдиної тарифної сітки, до класифікаторів. І постійно ми про це говоримо. На жаль, остаточного рішення в сьогоднішньому документі немає. Це фактично трансформація єдиної тарифної сітки, яка існує, повторюсь, з початку цього століття. Можливо, я дуже сподіваюсь, що мінімальна заробітна плата державного службовця хоча б переступає рівень мінімальної заробітної плати в країні в цілому. Тому що, як зазвичай, в нас ця сітка і класифікатор – якраз і був проблемним в тому, що дозволяли виплачувати менше, ніж офіційно затверджено для всієї держави», – зазначив Андрій Кривонос.

Експерт вважає, що в країні модель оплати праці має докорінно змінюватися.

«Другий момент, що в нас, окрім цієї тарифної сітки, ми маємо звернути увагу до тих надбавок, які існують. Якраз надбавки є більш кричущою проблемою, яку використовують наші держслужбовці. Приклад банально простий – Державна агенція з розвитку туризму, грудень місяць – надбавка за інтенсивність праці керівника в десять разів більша, ніж оклад за грудень. І взагалі загальна сума додаткових виплат – це більше, ніж 1700 відсотків порівняно з окладом. І якщо ми просто сядемо й подивимось за різними органами, за різними прізвищами – побачимо ще більш кричущі відсотки. Тому модель оплати праці має докорінно змінюватися», – наголосив фахівець.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу