Набрав чинності новий механізм розрахунку тарифів за комуналку

Поділитися:

1 травня набув чинності закон про механізм встановлення тарифів на комунальні послуги. При цьому норма про знаходження прибудинкової території у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку вводиться в дію тільки з 1 січня 2023 року.

Відповідно до закону, якщо споживачі комунальних послуг не вибрали модель організації договірних відносин, то з ними укладуть нові договори теплопостачання, постачання гарячої води, централізованого водопостачання.

Що стосується теплової енергії, передбачені диференційовані тарифи на транспортування і поставку послуги. Крім того, споживачам повернуть кошти, закладені в тарифах постачальника на установку лічильників, в разі самостійного встановлення ними лічильників тепла. Закон вводить диференційовану оплату за воду і за тепло, в залежності від того, хто несе витрати по обслуговуванню лічильника. При цьому порядок такого відшкодування встановлює Кабінет міністрів.

Слід зазначити, що закон дозволив доступ в житло виключно представникам газового оператора.

Нагадаємо, що з 1 травня українці почнуть платити за газ за новими річними тарифами. Також, Кабмін планує змінити ціну і на доставку газу. Депутати хочуть ввести мораторій на попередні рішення доставці газу, що призведе до зниження тарифу для деяких громадян.

Раніше повідомлялося, що згідно з даними Державної служби статистики, нарахування за житлово-комунальні послуги з урахуванням електроенергії в лютому 2021 року склали 27,3 млрд грн, на 39,3% більше, ніж в лютому минулого року (19,6 млрд грн).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу