Міненерго шукає гроші на модернізацію енергопредпріятій

Поділитися:

Міненерго спільно з Держенергоефективності розробило законопроект, що передбачає спрямування надходжень від сплати підприємствами податку на викиди в Фонд, який буде фінансувати енергомодернізацію цих же підприємств. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

“Промисловість займає близько 30% від усього енергоспоживання в країні. З огляду на це необхідно стимулювати підвищення енергоефективності в цьому секторі. Це питання стає ще більш актуальним з точки зору значних викидів СО2 в промисловості і планів введення в ЄС фіскального механізму регулювання імпорту товарів в рамках реалізації Європейської зеленої угоди “, – сказано в повідомленні.

У зв’язку з цим законопроектом пропонується ввести механізм використання коштів з податку на викиди СО2 в якості джерела співфінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

У міністерстві енергетики пропонують створити Державний фонд енергоефективної модернізації підприємств. В цей фонд будуть направлятися надходження з податку на викиди СО2. Планується, що надходження від цього податку складуть близько 900 млн. грн. на рік.

Гроші з Фонду буде направлено на компенсацію підприємствам частини кредитів на закупівлю енергоефективного обладнання.

В кінці 2018 року Верховна Рада прийняла закон, що передбачає підвищення екологічного податку за викиди двоокису вуглекислого газу з 2022 року. У законі планували радикально підняти податок на викиди: з 0,4 грн за тонну до 10 грн за тонну СО2 еквіваленту. У разі прийняття такої норми найсильніше постраждали б промислові підприємства енергетики, за даними Мінекології, понад 60% викидів припадає на підприємства енергетики. Але тоді Верховна Рада в другому читанні не прийняла нові норми податку на викиди.

Виходить наступна ситуація: генеруюча компанія платить податок на викиди, який закладає в тариф на генерацію – цей податок сплачує споживач. Але потім компанія отримує кошти з бюджету на проведення капітальних ремонтів та реконструкцію обладнання, на покупку нового обладнання. А всі перераховані внутрішні інвестиції вже закладені в RAB-тариф. Тобто споживач двічі оплачує екологічний тариф – один раз в тарифі на генерацію, другий раз в RAB- тарифі, в який вкладені кошти на розвиток підприємства, капітальні ремонти та придбання нового обладнання. А підприємства за рахунок цих махінацій різко нарощують капіталізацію. При активній реконструкції передбачається і скорочення надходжень до бюджету за рахунок коригування податку на прибуток амортизацією від нового обладнання.

Як писалося раніше, Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг впроваджує в Україні так зване RAB-стимулювання, яке раніше на полях України вже встигла набути скандальний статус. Попередні спроби переходу на нову європейську модель зазнали фіаско і були розкритиковані, так як погрожували різким зростанням тарифів на електроенергію для споживачів.

Також, виконавчий директор ГМ «Розумні електромережі України» Олександр Візир заявив, що впровадження стимулюючих тарифів (RAB-тарифів) не стане причиною подорожчання споживчого кошика для українців, зате істотно поліпшить якість електропостачання в країні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу