Мін’юст затвердив нові правила арешту банківських рахунків

Поділитися:

В Україні банківські рахунки арештовуватимуть автоматизовано, не лише за заборгованість з аліментів. Сама процедура стане простішою. Це передбачено наказом Міністертсва юстиції від 23 березня цього року, де викладено відповідний порядок у новій редакції.

Новий порядок працюватиме за таким алгоритмом:

Виконавці за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) створюватимуть та надсилатимуть до фінустанов вимогу про одержання інформації щодо наявності та стану рахунків боржника. У свою чергу, банки не пізніше, ніж за годину після цього, за допомогою системи автоматизованого арешту коштів надсилають виконавцям необхідну інформацію. Виконавці за допомогою АСВП створюватимуть та надсилатимуть до банків, де відкрито рахунки боржника, постанову про арешт коштів. Фінустанови накладатимуть арешт на кошти на рахунках боржника, і повідомляють про це виконавців за допомогою системи автоматизованого арешту. Виконавці за наявності коштів на рахунках боржника за допомогою АСВП створюватимуть та надсилатимуть до відповідних банків платіжні вимоги на примусове списання коштів. Банки примусово списуватимуть кошти з рахунків боржника та перераховуватимуть їх на рахунки органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, з яких кошти потрапляють до стягувачів.

За інформацією Мін’юсту, наразі до системи автоматизованого арешту підключено сім банків, 44-и банки підключені до тестового режиму, ще 11 банків на стадії консультацій та попередніх налаштувань стосовно підключення до тестового режиму. Тобто, найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 банки з 73.

Раніше повідомлялося, що згідно з оцінкою аналітиків компанії «Центр біржових технологій», процентні ставки по депозитах в Україні впали за рік з 15-16% річних в середньому до 8%. І зростання прибутковості вкладів найближчим часом не передбачається, адже банки не зацікавлені в підвищенні депозитних ставок. До того ж через проблеми з кредитуванням банкам буде нелегко платити вкладникам.

Нагадаємо, українські банки відмовляють українцям у іпотеці під 7%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу