Конституційний суд розгляне передачу гуртожитків громадам

Поділитися:

Днями Конституційний суд України почав провадження за скаргою однієї приватної компанії з Чернігова. Компанія поскаржилася до суду на ст. 14 Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”.

Справа в тому, що на підставі цієї статті у компанії забрали їхній гуртожиток і передали територіальній громаді Чернігова, без згоди власника і не компенсувавши вартість житла.

Про це повідомляє представниця ВР в КСУ Ольга Совгиря.

Оскаржений закон був застосований в рішенні Господарського суду Чернігівської області, яке залишено в силі судами апеляційної та касаційної інстанцій.

Як повідомляє представниця парламенту в Конституційному суді, в скарзі в КС вказується на невідповідність оспорюваного положення закону статті 41 Конституції України, а також статті 1 протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод, адже закон допускає примусове вилучення об’єктів права приватної власності без згоди їх власника, а також без попереднього і повного відшкодування вартості гуртожитків.

Нагадаємо, Верховна рада України в середу, 5 квітня, підтримала «Пропозиції Президента до Закону” Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків ».

Також ми раніше писали про те, що в Україні будуватимуть студентські гуртожитки.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ