Конфлікт акціонерів МАУ може призвести до банкрутства

Поділитися:

Конфлікт акціонерів у Міжнародних авіалініях України (МАУ) може призвести до банкрутства компанії. Про це повідомляє Апостроф.

Зазначимо, що на тлі проблем із пандемією коронавірусу та кризи в туризмі – авіаційна галузь також суттєво постраждала. Тепер, попри поступове відновлення цієї сфери, над однією з провідних компаній України нависає нова криза. Йдеться про Міжнародні авіалінії України.

«Майберг, досить обрізати крила МАУ», – бігборди такого змісту можна сьогодні побачити в Києві, а також на трасі, що веде до міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Проте хто ж такий цей загадковий «Майберг», і чому на його адресу лунають такі звернення?

Наразі громадянин Ізраїлю Арон Майберг є одним з акціонерів МАУ. Їхній повний список не розголошується, проте відомо, як мінімум, про два з них. Це вже згаданий Арон Майберг, а також олігарх Ігор Коломойський.

На цей час на слуху у суспільства в контексті компанії МАУ найчастіше звучить ім’я Коломойського. Адже зараз саме він активно впливає на політико-економічні процеси в Україні. Проте безпосередньо діяльністю авіакомпанії займається саме Майберг (він є головою наглядової ради МАУ) – цим, певне, і пояснюється утримання бордів на дорогах Києва та околиць.

Нагадаємо, що у 2020 році компанія зазнала збитків на 4,5 мільярда гривень через пандемію коронавірусу. Вже на цей час у порівнянні з 2019 роком майже вдвічі скоротився флот авіакомпанії – з 42 до 25 літаків. Також МАУ довелося звільняти співробітників, кількість яких скоротилася майже вдвічі – з приблизно 2600 до трохи більше ніж 1400 осіб. Також компанія регулярно не платить зарплату працівникам.

Як прокоментував глава МАУ Євген Дихне, проблема полягає у величезному боргу компанії – вона винна приблизно 100 тисяч доларів. Компанія має борги перед держпідприємством з обслуговування повітряного руху “Украерорух”, аеропортом “Бориспіль” та Державіаслужбою. Вони накопичувалися роками, але компанія не поспішає платити за рахунками, заперечуючи ці борги у судах.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що між Ігорем Коломойським та Ароном Майбергом вже не перший рік триває конфлікт, який під час коронакризи лише посилився.

«Конфлікт є, але він досить прихований», – сказало ЗМІ анонімне джерело.

«Хоча Дихне вдалося закінчити 2021 рік із прибутком, Майберг все одно спробував його звільнити, щоб призначити свою повністю керовану людину для війнушки», – написав у Facebook співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Під «війнушкою» мається на увазі все той же конфлікт між Коломойським і Майбергом, і він, схоже, виходить на новий етап.

Поки що не зрозуміло, чим закінчаться такі «ігри найсильніших» для самої МАУ. Однак очевидно, що і Коломойський, і Майсберг – точно не є тими персонажами, які могли б допомогти Україні та її бізнесу вибратися зі злиднів та збитків.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд Києва скасував податкові штрафи «Укрнафти» олігарха Ігоря Коломойського у розмірі 394 млн грн. Відповідне рішення оприлюднено у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як відомо, скасування податкових штрафів суд мотивував протиправними діями інспекторів податкової служби, які виписували ухвали про штрафні санкції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу