Іпотеку можна припинити через банкрутство

Поділитися:

Навіть при наявності боргу по кредиту іпотеку можна припинити. До такого рішення прийшов Верховний суд у справі №203 / 3364/17. В даному випадку мова йде про викуплений у “Банку Форум” кредиті.

Між Фірмою і ПАТ “Банк Форум” було укладено генеральну угоду про надання кредитної лінії. В рахунок забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором між Поручителем і банком був укладений договір іпотеки, за яким квартира, що належить йому на праві власності, була передана в іпотеку в забезпечення виконання зобов’язань Фірми. Через деякий час вказане підприємство було визнано банкрутом і ліквідовано.

Зобов’язання за іпотечним договором також є погашеними, йдеться в рішенні суду, оскільки в силу положень закону “Про відновлення платоспроможності боржника та визнання його банкрутом” після ліквідації боржника-банкрута його зобов’язання вважаються погашеними, а іпотека є похідним зобов’язанням від основного.

Верховний суд послався на те, що іпотека є акцесорних зобов’язанням, тобто не може окремо існувати без основного зобов’язання.

«У зв’язку з банкрутством основне зобов’язання припинено. Отже, припинена і іпотека. Якщо кредитори не зверталися з позовами до моменту ліквідації юрособи або смерті фізособи, то всі підстави для припинення іпотеки у вас є », – пояснили юристи.

Рішення може допомогти вирішити особисті питання позичальників або домовитися з кредиторами про більш м’яких умовах.

Раніше ми вже писали, що Президент України анонсував програму іпотечних кредитів під 10% річних, а Кабмін хоче давати іпотеку під 5 – 7%.

 

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ