Хліб, свинина і бензин – на що очікувати зростання цін

Поділитися:

У 2021 році українцям слід очікувати підвищення цін на ряд продуктів. Експерти стверджують, що найбільше підвищаться ціни на хліб, свинину і бензин.

Фахівці «Українського клубу аграрного бізнесу» стверджують, що ціна на хліб виросте вже в першому місяці нового року. Передбачається, що його вартість зросте приблизно до 5% – плюс гривня півтори за булку. Відомо, що це пов’язано зовсім не з ростом ціни на пшеницю і борошно, а через подорожчання комунальних платежів і збільшення мінімальної заробітної плати.

При цьому, зростання ціни на свинину обумовлений тим, що в 2020 році був неврожай кормових культур, а також зросла собівартість вирощування худоби при низьких закупівельних цінах.

«М’ясокомбінати приймають свиней живою масою за ціною 37-39 гривень за кілограм. Собівартість же вирощування свиней при нинішніх цінах на зернові та білкові компоненти на грудень 2020 року має бути менше ніж 36 гривень за кілограм. Але у багатьох свинокомплексів вона вже наближається до 40 гривням за кілограм і вище », – кажуть експерти.

Крім того, експерти відзначають, що не варто сподіватися на те, що в новому році зростання цін на бензин не буде. На світовому ринку ситуація не стабільна. Аналітики прогнозують, що нафта може спрямуватися до позначки в 60 доларів / барель, що призведе до подорожчання енергоносіїв.

Нагадаємо, що в грудні 2020 року ціни на нафту показали зростання, проте, за словами експертів, закінчився рік падінням. Головною причиною такого удару по цінах була названа пандемія коронавірусу. Так, 4 січня, в понеділок, вартість березневих ф’ючерсів на нафту марки Brent на біржі в Лондоні склала 52,99 за один барель – це на 1,19 долара вище за ту ціну, яка закривала попередню сесію.

Раніше повідомлялося, що в ситуації з цукром підвищення цін варто очікувати на тлі низького виробництва даного продукту. На поточний момент Україна виробляє трохи більш як 1 млн тонн цукру, тоді як рівень споживання дорівнює 1,5 млн тонн цукру.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу