Фермерам розповіли, як убезпечити себе від рейдерів

Поділитися:

У Мін’юсті (Міністерстві юстиції України) нагадали дату початку вільного продажу землі в Україні – 1 липня 2021 року. І порадили українським фермерам, як захиститися від рейдерських захоплень ділянок.

Земельна реформа, відзначили в міністерстві, пройде у 2 етапи. З 1 липня наступного року землю в розмірі 100 гектарів зможуть купити тільки фізичні особи – громадяни країни. А з 1 січня 2024 року можна буде купити до 10 тисяч гектарів. Причому ділянки отримають право купувати й компанії – юридичні особи. Але вже на першому етапі з’явиться ризик рейдерських захоплень.

Поради фермерам з нейтралізації рейдерства дала заступник міністра юстиції з держреєстрації Ольга Онищук. За словами чиновниці, власникам землі варто подбати про належне оформлення документів – з метою захисту від «реєстраційного» рейдерства. Документи про право власності повинні бути оформлені за сучасними правилами. Тобто кожному паю потрібно присвоїти кадастровий номер. І відомості внести в державний реєстр.

Як предострегла Онищук, одного державного права на землю, зафіксованого на папері, недостатньо. Держава паперовий акт на землю визнає. Але без кадастрового номера, відображеного в Державному земельному кадастрі, у рейдерів з’явиться можливість легко підробити документи й позбавити фермера його землі.

Нагадаємо, в Україні рейдерство є комплексною проблемою, яку держава все ще не може вирішити. До такого висновку прийшли за підсумками відповідного тематичного засідання круглого столу, як заявив заступник директора Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Також раніше повідомлялося, що в Мін’юсті підрахували рейдерів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу