«Енергоефективність полягає в тому, щоб залишити українцям той самий комфорт у житті», — експерт

Поділитися:

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Міністерством енергетики розробляють законпроект, який дає поштовх для розвитку малої розподіленої енергогенерації з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

«Спільно з Міненерго вже працюємо над розробкою нового законопроекту, який дозволить встановлювати об’єкти «чистої» енергетики для генерації енергії тільки на власні потреби (без «зеленого» тарифу) за вже відомим у світі принципом Net Metering», — розповіли в Держенергоефективності.

В Україні набирають популярності сонячні електростанції в приватних домогосподарствах. Якщо на кінець 2017 лише близько 3 тис. Сімей перейшли на сонячні панелі, то за станом на кінець 2020 року – вже майже 30 тис. Сімей. Разом вони генерують 900 млн кВт-год. електроенергії. Цього достатньо, запевняють у відомстві, щоб поставляти електроенергію ще для майже 300 тис. Сімей. Однак, необхідно розробити механізми, які б мотивувати встановлення таких технологій.

Костянтин Гура, в.о. глави Держагентства з енергоефективності, говорить про перехід на «зелену енергетику» так:

«Потрібно дивитися трохи ширше і говорити не тільки й не стільки про перехід на «зелену енергетику», як про цілком «зелений» перехід. З одного боку, ми повинні поступово замінювати традиційні види сировини для отримання енергії на так звані «зелені», а з іншого боку — і це не менш важливо — нам треба думати, як споживати менше».

Енергоефективність, за словами експерта — це залишити той же рівень комфорту в житті громадян, той же рівень виробництва товарів, але при цьому споживати набагато менше енергії. Також потрібно у ході процесу замінювати традиційні види енергії «зеленими» — енергією вітру, сонця тощо.

Україна, за словами Костянтина Гура, має інвестиції в енергетику, програму розвитку. Однак є і проблема — мільйонні позови до суду від тих самих «зелених енергетиків»…

«Я скажу свою особисту думку з цього питання. Якщо держава брала на себе зобов’язання, вона повинна їх виконувати. Це стосується і виплат за «зеленим тарифом», — говорить експерт.

Разом з тим необхідність переходу на нові технології назріла давно. Ті старі, які існують в Україні — наприклад, вугільні — вже давно застаріли.

Є дуже важливий, на думку експерта, момент: дозволити виробникам «зеленої енергії» виходити на ринок і продавати свій продукт споживачеві безпосередньо. Це буде новий стрибок, крок вперед, розвиток.

Дуже важливо розуміти, що більшості українців сьогодні дуже складно платити за рахунками. Газ, електрика — все це дуже дорого. Субсидії — не вихід, вони не створюють доданої вартості.

Сьогодні ринок «зеленої енергетики» — трендовий, він розвивається. І держава, за словами експерта, могло б підтримувати своїх інвесторів. Наприклад, представників бізнесу, малого і середнього, які могли б інвестувати в заправки для електромобілів. І це був би рух вперед по всіх параметрах.

Більше інформації з приводу розвитку сфери відновлюваної енергетики в Україні, а також про її проблеми та шляхи їх вирішення, Костянтин Гура розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу