Експерти прокоментували закон «Про критичну інфраструктуру»

Поділитися:

Закон «Про критичну інфраструктуру», який захищає ключові об’єкти енергетики для України, нічого не вирішує, цитує слова незалежних експертів Ліги антитрасту «Перший Діловий» телеканал.

«Зараз усі ці об’єкти належать олігархам і так було відколи наша держава стала незалежною».

Вже цієї зими, у разі саботажу групи ДТЕК, Україну можуть осягнути віялові відключення електроенергії, зупинення чи обмеження роботи більшості підприємств країни, падіння ВВП та ослаблення економіки.

Схожа ситуація і з облгазами олігарха Дмитра Фірташа, котрі відмовляються транспортувати паливо. Вони можуть залишити без тепла 70% країни.

Те саме з хлорним заводом олігарха Ігоря Коломойського. Якщо він зупиниться, без рідкого хлору у кранах українців вода стане небезпечною.

Новий закон про критичну інфраструктуру не має чіткого механізму: домовленостей із власниками об’єктів інфраструктури, без яких держава впливати на роботу приватного бізнесу фактично не зможе.

Тому, вважають у Лізі антитрасту, олігархічні групи депутатів у Верховній Раді голосували за цей закон без особливих «протестів» та «торгів». Адже очевидно, що закон поки що швидше декларативний і рамковий. Працюватиме він тільки після численних змін, які ліквідують прогалини в нинішньому документі і зроблять його конкретнішим, і, очевидно, вважають експерти, це відбудеться не найближчі два роки.

Раніше ми писали, що міністр енергетики зустрівся з головою ДТЕК. За словами Галущенка, йшлося нібито про можливу реструктуризацію боргів держави перед монополістом.

Також ми повідомляли про те, що на ДТЕК ідуть перевірки Держенергонагляду через систематичні висновки блоків ТЕС у ремонти.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу