Експерти дали прогноз за цінами на продукти

Поділитися:

Згідно з даними Державної служби статистики, з початку року в Україні помітно подорожчали продукти харчування. Так, в січні ціни на їжу виросли на 1,4% в порівнянні з груднем 2020 року і на 5,9% рік до року. Економісти оцінюють, що в лютому ціни збільшилися ще на 1,2-1,5%.

Відомо, що на першому місці за зростанням цін, як і раніше, курячі яйця, вартість яких за рік підвищилася майже вдвічі: одне яйце вже коштує понад три гривень.

Сильно подорожчав за два місяці борщовий набір (капуста, морква, цибуля, буряк, картопля). Але в абсолютних цінах зростання невеликий, трохи більше, ніж на 1,2 грн за кіло «збірної солянки», перш за все коштом капусти, ціни на яку в лютому знизилися приблизно на 1 грн / кг (до 4,5 грн / кг) .

Слід зазначити, що значно подорожчала в лютому свинина, яка, за даними Держстатистики, 2020 року подешевшала на 3% (на 3,5 грн / кг). Крім того, закупівельні ціни на свинину в лютому збільшилися на 20%, до 46 грн / кг в живій вазі, що позначилося на роздрібних цінах.

Також продовжувалося зростання цін на цукор, і почало дорожчати борошно, але поки не набагато, в межах 1-1,2 грн / кг.

Економісти пояснюють стрімке подорожчання «їжі» двома головними факторами.

Перший – зовнішній: це глобальне зростання цін на продукти в світі. Крім того, урожай був гірший за минулорічний, при цьому ряд країн, перш за все Китай з його півторамільярдним населенням, проголосив політику «переходу до ситого життя». І почав активно закуповувати в держрезерв зерно кукурудзи, масло (основні українські експортні агротоваров) і інше продовольство.

Нагадаємо, що експерти розповіли, як змінилися ціни на продукти в лютому в порівнянні з січнем.

Раніше повідомлялося, що в Державній службі статистики повідомляють, що в Україні протягом січня істотно підвищилася заборгованість по заробітній платі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу