Екс-міністр пояснив, чому в Україні ростуть ціни на продукти

Поділитися:

З початку 2021 року в Україні зросли ціни на продукти харчування. Це обумовлено декількома причинами. Про них розповідають експерти.

Так, за словами економістів, є дві причини інфляційного зростання цін. Перша – це коли населення має більше грошей, або ж штучно збільшується грошова маса, а тому виробники ставлять велику ціну, тому що продукти, товари і запаси швидко розкуповуються.

При цьому інша причина зростання цін – це зростання витрат. В Україні вони пов’язані з тим, що ростуть витрати на всі види енергії. Зростає електроенергія, газ, опалення і так далі. Крім того, зросли і ціни на такі енергоносії, як: зріджений газ, бензин і дизпаливо. І все це падає додатковими витратами на споживачів, оскільки склади, магазини і ці самі птахофабрики потрібно якось опалювати або дотримуватися необхідного температурного режиму. Також йдуть додаткові витрати на доставку товарів, це пов’язано з транспортними засобами.

“А ще таке різке подорожчання в січні може свідчити і про те, що в Україні виробники заздалегідь підвищують ціни на продукцію, щоб не бути в збитках”, – пояснюють аналітики.

Нагадаємо, що протягом 2020 року Україна збільшувала обсяги і перелік експортних товарів. Серед найпопулярніших в списку – соняшникова олія, а також зерно – пшениця, кукурудза тощо. Загалом товарів з сільськогосподарського сектора експортували майже на 17 млрд доларів.

Раніше повідомлялося, що в Держстаті оприлюднили дані про подорожчання основних продуктів харчування. Так, мова йде про зміни цін в листопаді поточного року. Майже на 7,8% подорожчав цукор – один з тих продуктів, які купують завжди, він є частиною продовольчого кошика. На 30 листопада вартість 1 кг цукру-піску становила 19,7 грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу