“Для того, щоб Україна стала привабливою туристичною дестинацією в світі, готелі повинні відповідати міжнародним критеріям якості”, – експерт

Поділитися:

В Україні відновила роботу Комісія з встановлення категорій готелям та іншим об’єктам. Напередодні першого засідання був затверджений новий склад комісії. До складу оновленої комісії увійшли представники Держтуризму, МКІП, Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей, громадськості, фахівці готельної та туристичної галузей. Також паралельно розпочала роботу Комісія з апеляцій, яка розглядатиме скарги на рішення Комісії з категоризації, якщо суб’єкт розміщення не погодиться з її висновками.

До Комісії по встановленню категорій готелям та іншим об’єктам надійшло 75 заявок від українських готельєрів.

Згідно з рішеннями комісії, жодному з місць розташування не було присвоєно або продовжена зоряна категорія, адже місцеві органи сертифікації надали неповний перелік документів. Так, на доопрацювання документальної бази відправлені готелю:

  • “Асторія” (м Дніпро),
  • “Асторія” (м.Львів),
  • “Dniprovski Zori” (м.Кременчук),
  • “Раціотель” (м.Кривий Ріг),
  • “Світ” (м.Київ),
  • “Тернопіль” (м.Тернопіль),
  • “Галичина” (м. Тернопіль),
  • “7 днів” (г. Кам’янець-Подільський).

Також прийнято рішення відмовити у присвоєнні категорії “три зірки” готелі “Поділля” (м Хмельницький) і туристичного комплексу “Фрегат” (м.Херсон).

Органи сертифікації повинні надіслати документи, яких не вистачає, протягом 14 днів після засідання комісії на пошту ГАРТ.

Крім цього в ході засідання було вирішено ряд організаційних питань. Зокрема, обрали секретаря комісії. Їм стала завідуюча сектором сертифікації Державного агентства розвитку туризму Анастасія Данилюк.

Своєю думкою на цю тему поділилася Мар’яна Олеськів, глава Державного агентства розвитку туризму України.

“Власне, відмовлено було не всім зі списку, адже ми попросили готельєрів надати документи, що підтверджують наявність обов’язкових сервісів або обладнання, які відповідають певним критеріям для отримання відповідної категорії. Тільки трьом було відмовлено, одному готелю було запропоновано відправитися на нижчу категорію, оскільки 5 зірок він не відповідав.

Перш за все, ви можете бачити все засідання онлайн. Ми підходимо до оцінки готелів дуже ретельно. Це відкритий процес, і кулуарних домовленостей немає. Є обов’язковий перелік обладнання, резерві води, питання доступності для маломобільних верств населення, питання певних сервісів таких як, цілодобового харчування, басейнів і перукарень “, – відзначає експерт.

На думку Мар’яни Олеськів, готелі, яким комісія підтвердила «5 зірок», повністю відповідають європейським стандартам. Але в Україні стандарти дещо відрізняються від сучасних європейських. Крім того, комісія в планах розробити систематичний моніторинг готелів. Адже, який би категорії не відповідав готель, якщо не інвестувати в нього, “зірки” вже не актуальні.

“У нас також працює апеляційна комісія. Поки ми не знаємо, хто буде подавати апеляцію. У разі, якщо апеляція буде подаватися, то готельєрам потрібно буде документально довести, що стан будівлі та сервіси відповідають стандартам.

Там, де була відмова, головною причиною був застарілий стан будівлі, де розташований готель. Деякі будівлі не отримували ніякої реконструкції та ремонту з 1985 року. Стан номерів незадовільний, відсутнє технічне оснащення, недоступність для маломобільних верств населення.

Якщо в нашій країні готель, який з радянських часів не ремонтувався, буде 3 “зірки”, ми дезінформуючи споживача настільки, що він просто перестане довіряти критеріям “зірковості”, – відзначає фахівець.

Мар’яна Олеськів впевнена, що мета до якої йде комісія – забезпечити якість послуг готельного бізнесу. Для того, щоб Україна стала привабливою туристичної дестинації в світі, готелі повинні відповідати міжнародним критеріям якості.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу