Держпідтримка культури обійдеться бюджету в 600 млн. гривень

Поділитися:

Нещодавно Призидент України підписав закон № 3377 “Про державну підтримку сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією карантину через коронавірус”, котрий регулює надання реальної фінансової державної підтримки культурним закладам, студіям та компаніям.

До креативної діяльності можна віднести аудіовізуальну творчість – створення кінофільмів, теле- та радіопрограм, музики, реклами, створення розважальних та інтерактивних програм і комп’ютерних ігор; перформанси: театр, опера, мюзикл, танці, цирк, балет; діяльність у сфері літератури та видавничої справи: книги, періодика, журнали, друковані ЗМІ; власне креативні індустрії: фестивалі та заходи, культурні та креативні простори.

Президент зазначив, що креативні індустрії та установи культури є тими, хто найбільше постраждав від карантину, бо їхня робота практично повністю зупинилася. Виходить, що цілі сфери економіки знаходяться на грані виживання і живуть у невизначеності.

Найголовніші норми та правила, що впроваджуються законом і стосуються креативних індустрій:

  • На період карантину зменшується плата за оренду майна на вимогу закладу культури.
  • На період карантину зупиняється проведення конкурсів Національною радою з питань телебачення і радіомовлення.
  • Телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги, що використовують радіочастотний ресурс, до 31 грудня 2020 року звільняються від оплати 50% вартості послуг Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.
  • До кінця року суб’єктам господарювання, які зазнали втрат через обмеження діяльності під час карантину, надається державна допомога.
  • Вводиться держпідтримка кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроєктів.
  • Журналісту телерадіоорганізації надається право перебувати в районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, на мітингах і територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію.
  • На період встановлення карантину Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може проводити засідання у режимі онлайн через Інтернет..

У законі є частина, що стосується конкретної фінансової підтримки малого та середнього бізнесу. Фактично це означає, що уряд зобов’язується допомагати таким підприємцям, які, у свою черг, “обіцяють” державі не звільняти своїх працівників на карантині.

Очікувані додаткові витрати бюджету на державну допомогу та фінансову підтримку у сфері культури та кіно – 600 млн грн. Ці гроші планують взяти зі стабілізаційного фонду для фінансування заходів з протидії коронавірусу.

Ми писали, що Мінкульт після призначення нового міністра просив додатково 2,7 млрд. грн. на культуру, тоді отримали 1 млрд. грн. для підтримки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу