Держекоінспекція пропонує збільшити штрафи за вирубку лісів

Поділитися:

Державна екологічна інспекція зафіксувала 2300 порушень в лісах, а сума збитку, заподіяного природі, налічує понад 304 мільйонів гривень. Такі дані були опубліковані відомством за 11 місяців 2020 року. Відомо, що всього за недотримання природоохоронного законодавства в частині охорони лісів на порушників накладено понад 889 тисяч гривень штрафів.

«Щомісяця ДЕІ фіксує в середньому 200 фактів порушень саме в лісах. Найчастіше це – рубки при відсутності лісорубного квитка, пошкодження дерев при розробці лісосік, відсутність оцінки впливу на навколишнє середовище при санітарній вирубці », – кажуть в Держекоінспекції.

Слід зазначити, що масштабна вирубка і інші порушення в лісах призводять до таких природних лих, як повені, зневоднення грунтів і збільшення викидів СО2 в атмосферу. Тому зараз необхідні активні дії з боку держави.

Крім того, в ДЕІ також повідомили про підвищення штрафів і збитків за вирубку та пошкодження лісу.

«Далі необхідно підвищувати штрафи за порушення в лісах (сьогодні це 510-1020 гривень) і міняти застарілу методику нарахування збитків (поки порушник платить 42 гривень за дерево діаметром до 10 сантиметрів). Адже саме низькі штрафи і збитки роблять справу тіньової заготівлі лісу такою вигідною. Зате їх підвищення створить непривабливі умови для браконьєрства і дозволить звести вирубки немає », – зазначив глава Державної екологічної інспекції.

Нагадаємо, що Державна екологічна інспекція на законному рівні з 1 січня 2021 року перевіряти достовірність звітів про викиди парникових газів.

Раніше повідомлялося, що в Україні три роки буде проводитися проект, в рамках якого планується розробити важливі і потрібні законодавчі та нормативно-правові документи з охорони навколишнього середовища. Назвали його APENA 2, повідомили в прес-службі Державної екологічної інспекції (ДЕІ).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу