Депутати продовжили мораторій на стягнення валютних кредитів

Поділитися:

Верховна Рада України прийняла законопроект, який подовжує мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті.

Про це свідчить інформація на сайті ВР.

За прийняття в цілому проекту закону №3640 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті», проголосували 349 нардепів.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що через курсові коливання на валютному ринку України та знецінення нацвалюти українці втратили значну частину своїх коштів. Відповідно, через знецінення гривні десятки тисяч людей не мають можливості обслуговувати кредитні зобов’язання за споживчими кредитами в іноземній валюті.

“Банки та інші фінансові установи, навіть при наявності мораторію, використовуючи« чорних реєстраторів »і« чорних нотаріусів », спромагаються звертати стягнення і примусово вилучати у таких боржників нерухоме майно. В тому числі, викидаючи людей з неповнолітніми дітьми з житла на вулицю і забираючи засоби для існування. З втратою чинності мораторію в жовтні 2020 така ситуація стане неконтрольованою “, – йдеться в документі.

До прийняття законодавства для врегулювання ситуації пропонують продовжити мораторій на примусове відчуження нерухомого майна позичальників (боржників) і їх майнових поручителів, які мають кредитні зобов’язання за кредитними договорами в іноземній валюті. Це, на думку авторів закону, дозволить мінімізувати негативні наслідки інфляції національної валюти для громадян України та убезпечити громадян від виникнення скрутної фінансової ситуації.

Законопроект набирає чинності з дня опублікування і втрачає її 1 січня 2022.

Раніше ми писали, що Верховна рада України продовжила кредитні канікули для українців.

Також ми писали, що боржники по валютних кредитах можуть втратити житло.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу