Депутатам пропонують захистити українців від колекторів

Поділитися:

В інформаційному управлінні апарату Верховної Ради повідомили, що Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує народним депутатам прийняти законопроект №4241 для захисту українців від колекторів.

Так, новий закон передбачає введення низки змін:

  • створення публічного реєстру колекторських компаній, який буде вести Національний банк. У ньому повинні будуть зареєструватися все колекторські компанії;
  • нагляд за колекторами і їх поведінкою по відношенню до боржників і розгляд звернень громадян Нацбанком;
  • банки і фінансові компанії повинні будуть повідомляти клієнтів про притягнення колекторів в разі прострочення платежів. Це повинно відбуватися ще на етапі підписання договору про надання кредитних коштів;
  • кредитора хочуть зобов’язати публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму сайті.

Крім того, документ також встановлює перелік способів дозволеного взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Нагадаємо, що в найближчим часом колектори зможуть на свій розсуд відключати воду у боржників, які не платять за боргами водоканалам. Про це свідчать дані оголошення електронної системи державних закупівель “ProZorro».

Раніше повідомлялося, що фахівці Національного банку України прогнозують, що локдаун, оголошений Кабінетом міністрів, спровокує зростання цін на споживчі товари, але при цьому на економіку країни вплине не значно.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу