“Чим менше відсоток першого внеску, тим більше ризики банку”, – експерт про проблеми житлової іпотеки

Поділитися:

З ініціативи президента в березні український уряд запустив програму “Доступна іпотека 7%”. А реалізовувати її буде Фонд розвитку підприємництва, той самий, який вже компенсує відсотки за пільговими кредитами бізнесу – за програмою «5-7-9%».

Насправді ставка по іпотеці буде більше, але учасники програми зможуть взяти кредит на житло тільки під 7% – решту компенсує держава. Саме зі своїх коштів ФРП і буде виплачувати компенсацію.

Варто також згадати, що це вже спроба №2 створення дешевої іпотеки. Раніше уряд запустив пільгову програму під 10%, але вона не дуже «злетіла».

Перш за все треба розуміти, що отримати пільговий кредит можна тільки в банку, який уклав угоду з Фондом розвитку підприємництва. Це так звані уповноважені банки, зараз їх сім: «ОТП Банк», «ПриватБанк», банк «Глобус», «Мегабанк», «Кредобанк», «Ощадбанк» і «Укргазбанк».

І рішення про те, чи давати кредит чи ні, приймає саме уповноважений банк, а не держава.

Максимальна вартість житла, яке можна купити за пільговою програмою уряду – 2,5 мільйона гривень. І відразу треба зробити перший внесок – не менше 15% від вартості.

Свою думку про проблеми іпотечного кредитування в Україні висловила Олена Шуляк, голова координаційної ради з питань містобудування.

“Майже 300 іпотечних кредитів видано з березня по програмі під 7%. А взагалі, якщо дивитися на видані іпотечні кредити по всій країні під різні відсотки, а вони, до речі потроху знижуються. Зараз завдяки тому, що НБУ почав знижувати облікову ставку, то і минулого року була можливість надавати кредити під більш низький відсоток, ніж це було раніше.

Ми зараз зареєстрували в парламенті законопроект, який вже в червні буде розглядатися в профільному комітеті. Після цього він буде рекомендуватися до прийняття в першому читанні. Законопроект стосується майбутнього. Він не стосується тих довгобудів, які є зараз. Але для тих, хто буде купувати житло, захист буде максимальний “, – говорить експерт.

Олена Шуляк зазначає, що законопроектом пропонується те, щоб забудовник почав починати продаж квартир тільки після того, як занесе їх до спеціального реєстру. Фахівець каже, що потрапити в цей реєстр без всіх дозвільних документів неможливо.

“Я розумію, що сьогодні для наших громадян було б краще, якщо перший внесок був би менше ніж 20%, але банки також повинні себе перестрахувати. Чим менший відсоток першого внеску, тим більше ризики банку.

На думку комерційних банків, зменшення тих речей, які підпадають під резервування, допоможе зробити більшу кількість кредиті по іпотеці “, – додає фахівець.

Олена Шуляк впевнена, що будівельний ринок на жаль не є прозорим. Тому уряду треба працювати над тим, щоб з одного боку захистити бізнес, а з іншого – захист споживача, який щорічно на первинному ринку нерухомості витрачає близько 30 млрд гривень. Крім того, треба захистити банки, щоб не повторилася ситуація, яка була в 2008-209 роках, коли іпотеку давали в валюті, і до сих пір залишилася купа боржників.

“Я б дуже хотіла, щоб запрацювала ще одна програма, дозволить тисячам сімей використати можливість фінансового лізингу з нульовим внеском під 5%”, – резюмує Олена Шуляк.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу