Чи зросте вартість ж/д квитків через охорону в поїздах?

Поділитися:

В “Укрзалізниці” повідомили, що в компанії розробили програму для підвищення безпеки перевезень в пасажирських поїздах. Розроблена програма включатиме в себе підписання протоколу спільних дій з МВС з координації зусиль, пілотний проект з охорони в поїздах силами воєнізованої охорони “Укрзалізниці”, встановлення в пасажирських вагонах спеціальних засобів контролю, формування так званої професійної групи “провокаторів” для боротьби з безквитковими перевезеннями , боротьбу з крадіжками на вокзалах.

Чи законно залучати правоохоронців до охорони громадського порядку в поїздах? Як оцінювати нову реформу і чи може вона вплинути на вартість ж/д квитків з боку компанії? Про це в понеділок, 10 серпня, розповів голова первинного союзу «Правозахисники країни» і експерт про трудовим взаємовідносинам поліцейських Сергій Джихур в коментарі для телеканалу «Перший діловий».

Відзначимо, що таке нововведення уряд України вирішив впровадити на тлі скандального інциденту, який стався в ніч на 31 липня. В цей день в одному з купе поїзду на пасажирку Анастасію Лугову напав невідомий чоловік, одягнений лише в спідню білизну. Він спочатку побив жінку, а потім почав до неї чіплятися на очах у її сина. За підсумком слідства, нападником виявився  Віталій Рудзько 1975 року народження. Чоловік мав судимість.

Як повідомлять українські ЗМІ, після цього інциденту в деяких потягах вже заступили на службу по двоє поліцейських з поліції охорони.

Як прокоментував ситуацію український експерт Сергій Джихур, така реформа позитивно вплине на дотримання правопорядку з боку пасажирів та інших осіб під час ж/д сполучення.

Фахівець розповів, до цього аналогічна форма роботи поліцейських вже була реалізована на полях України і показала себе досить добре в контексті контролю за порядком і громадською безпекою українців.

«Раніше була ціла структура, яка це регулювала -« Транспортна міліція», але потім її скоротили, і як наслідок, ми бачимо все більше злочинних інцидентів порушення громадської безпеки в такому виді транспорту, як поїзди. Я вважаю, що така охорона повинна бути», – заявив він.

При цьому фахівець зазначив, що правоохоронці повинні мати рівні права з іншими своїми колегами. Тобто, вони повинні працювати на загальних підставах, як і інші поліцейські, без будь-яких додаткових дозволів або заборон.

Також експерт вказав на те, що таких службовців повинні забезпечити додатковими місцями всередині поїздів, а також потурбуватися про наявність медпрацівників, так як ситуації можуть бути абсолютно різні.

Крім цього, Сергій Джихур заявив, що було б неправильно реалізувати нову реформу за рахунок підвищення вартості ж/д квитків. Він не виключає, що так може дійсно трапиться, але реальність буде залежати від апетитів місцевих корупціонерів.

«Якщо на підставі цього відбудеться підвищення вартості квитків, то це буде неправильно, так як поліція, як єдиний орган, вже отримує бюджетні кошти на забезпечення безпеки українців. В іншому випадку, це можна розглядати як корупційну схему», – сказав він.

Спеціаліст вважає, що тоді ціна на ж/д квитки може дійсно значно збільшитися, так як в разі корупції, навряд чи чиновники обмежаться малими коштами.

Однак якщо брати цю реформу без урахування таких схем, то наявність правоохоронців в поїздах, стане гарною запорукою правопорядку.

«Тут уряду не потрібно вигадувати нічого нового, так як все це вже було раніше. Транспортна міліція досить-таки успішно показала себе в минулому. При ній рівень бандитизму і крадіжок був набагато нижчий, аніж є зараз», – резюмував Сергій Джихур.

Нагадаємо, що в Міністерстві інфраструктури пояснили, що вводити охорону в кожному вагоні Укрзалізниці занадто дорого для України: гроші треба брати або з державного бюджету або за рахунок збільшення ціни на квитки.

Разом з тим, у відомстві уточнили, що на даний момент провідників потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту для самооборони. Також працівники поїзда повинні мати можливість користуватися екстреною кнопкою, щоб правоохоронці очікували поїзд на найближчій станції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу