Бізнес відмовляється від оренди офісів

Поділитися:

Багато українських компаній до кінця року відмовилися від оренди офісів і приміщень через карантин.

«Тривалий віддалений формат роботи підштовхнув компанії скорочувати існуючі офіси або зовсім відмовлятися від них. Деякі компанії залишаться працювати у віддаленому режимі аж до кінця року. Все це провокує зростання вакантності – в загальному по ринку вона продовжує рости і в окремих об’єктах, особливо розташованих за межами CBD, досягає 50%. Звичайно, є і такі, які під час карантину не втратили жодного орендаря або оперативно встигли їх обертатися – у них вакантність практично на нульовому рівні. Основна тенденція майбутньої осені – офіси низького класу матимуть вищу вакантність, нові красиві офіси високого класу – більш низьку вакантність зважаючи попиту на них », – заявляють експерти.

Відомо, що в зв’язку з коронакризою ціни на оренду офісних приміщень в середньому знизилися до 20% і можуть знижуватися в подальшому.

Так, найбільшою популярністю користуються офіси, в які можна в’їхати, не вкладаючи додаткові гроші в адаптацію – тобто повністю готові для роботи офіси, часто навіть з меблями. Під такі вимоги підходять коворкінг і офісні приміщення в бізнес-центрах.

Крім цього попитом користуються і переговорні кімнати, конференц-зали та місця для зустрічей поза офісом – люди не хочуть приймати гостей у себе в офісі, оскільки це додатковий ризик з точки зору карантинних обмежень.

Новим гравцем на ринку оренди стали політичні партії, які перед місцевими виборами організовують власні штаби.

Раніше повідомлялося, що в порівнянні з груднем 2019 роки кількість орендованих бізнес-приміщень в столиці впало на 12,8%. Такі дані озвучила консалтингова компанія «Українська торгова гільдія».

Нагадаємо, що на засіданні Уряду 3 червня затверджено новий Порядок передачі державного і комунального майна в оренду. Про це заявила прес-служба Мінекономіки.

Нові механізми передбачають, передачу майна виключно через електронну торгову систему, оприлюднення інформації за результатами аукціону, введення онлайн-моніторингу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу