“Бізнес на відходах у всьому світі будується на готовності людей оплачувати високі тарифи за вивезення та утилізацію”, – експерт

Поділитися:

В Україні кількість побутових відходів не дуже відстає від середньоєвропейського і становить близько 38-40 млн. кв.м щорічно (або близько 10 млн. Тонн). Загальна ж маса твердих відходів в країні досягає 1 млрд. Тонн щорічно.

В обласних центрах України з’являться адміністратори системи управління відходами. Так сміття на переробку буде направлятися на нові, спеціалізовані підприємства.

Про це заявив заступник міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець на форумі “Україна 30. Платіжка”.

За його словами, це буде гарантією розподілу коштів між трьома напрямками утилізації: перевезенням, сортуванням і переробкою і похованням.

“Один із принципів, коли в великих містах, в обласних центрах буде адміністратор системи управління відходами, який фактично буде гарантувати розподіл коштів між трьома елементами: перевезенням, сортуванням і переробкою, захороненням. Тоді, якщо ми з вами завтра їдемо у відпустку, наприклад, на місяць і все одно платимо, то ці гроші вже залишаються не в одному ланцюжку, а ці гроші йдуть рівномірно до кожного, хто забезпечує нам екологічно безпечну санітарну очистку населеного пункту “, – сказав Руслан Стрілець.

Свою думку з цього приводу висловили начальник відділу Державного екологічного спостереження поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Арзу Акберов і Генеральний директор Центру екології і розвитку нових технологій Владислав Антипов.

“Ми особисто як Державна екологічна служба здійснюємо заходи державного нагляду контролю. Зараз ми проводимо перевірку органів місцевого самоврядування. За результатами ми звернулися до суду, по їх бездіяльності. Ми бачимо, що органи місцевого самоврядування по всій Україні не виконують нормативів закону про відходи.

За минулий рік ми отримали 3 звернення, щодо бездіяльності. За всіма фактами ми звернулися до суду про неправомірність дії і припинення діяльності “, – говорить Арзу Акберов.

Експерт зазначає, що якщо звалища здійснюють свою діяльність без отримання документа дозвільного характеру, то служба вираховує збитки, завдані державі за рахунок засмічення території.

“Бізнес на відходах у всьому світі будується на готовності людей оплачувати високі тарифи за вивезення та утилізацію. В Україні громадяни не готові оплачувати великий тариф за вивезення сміття. Тому інвестиції в країну в цій сфері не йдуть.

Український бізнес завжди готовий. Однак, поки прозорі умови гри і зрозуміла економіка не прийшли в цю сферу, вона не розвиватиметься “, – пояснює Владислав Антипов.

Арзу Акберов зазначає, що не можна ховати відходи, які підлягають утилізації. Однак, тут має відігравати відповідальність органів місцевого самоврядування. Адже екологічна служба тільки контролює цей процес.

“Переробка відходів – це ланцюжок. Вона не може працювати тільки в сортуванні, якщо далі ніхто нічого не робить. Нам потрібно відразу налагодити всю систему: сортування, транспортування, компактування, переробка, утилізація, складування« хвостів », – резюмує Владислав Антипов.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу