Банки стали «полювати» на боржників автоматично

Поділитися:

Українці, що потрапили до Єдиного реєстру боржників, тепер будуть автоматично позбавлятися власних коштів. Так, 6 квітня набув чинності наказ Міністерства юстиції України, згідно з яким кошти з рахунків боржників будуть списуватися з допомогою автоматизованої системи.

Відомо, що до набрання чинності, виконавці могли стягувати кошти тільки за несплату аліментів. Тепер же борги будуть списуватися за комунальні послуги, штрафи за порушення правил дорожнього руху та ін. Раніше для блокування таких рахунків потрібно було відправляти паперовий лист.

На сьогоднішній день до автоматизованої паспортної системи виконавчого провадження підключено 7 банків, ще 44 банки знаходяться в тестовому режимі, на стадії забезпечення і перед підключенням тестового режиму – ще 11 банківських установ.

Тепер арешт коштів та банківських рахунків боржників буде відбуватися так:

  • Державний або приватний виконавець надсилає до банківських установ вимога про отримання інформації про рахунки боржника за допомогою АСВП.
  • Протягом години з банку надсилають інформацію про наявність чи відсутність рахунків і сумі коштів на них.
  • Виконавець за допомогою АСВП направляє в банки постанову про арешт рахунків.
  • На основі постанови банки накладають арешт на рахунки.
  • У разі наявності коштів на рахунках боржника виконавець надсилає в банки вимога про примусове їх списання.
  • Банки виконують примусове списання коштів і перераховують їх на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Нагадаємо, що сьогодні українці заборгували за комунальні послуги, які вже спожили, понад 82 мільярдів гривень. Це найбільша сума з тих, що була зафіксована, абсолютний рекорд. Зате самі українці говорять, що не в змозі оплачувати рахунки за тими тарифами, які є зараз.

Раніше повідомлялося, що найбільші держбанки України загрожують клієнтам подорожчанням послуг з випуску та обслуговування кредитних карт. Невдоволення фінорганізацій обумовлено бажанням депутатів Верховної Ради зобов’язати банкірів привести комісії за еквайринг у відповідність з рівнем сусідніх країн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу