Банки попереджають про блокування банківських рахунків

Поділитися:

В Україні поступово посилюють моніторинг банківських переказів. Фінансові установи блокують навіть маленькі суми, а систему постійно вдосконалюють. У будь-кого, хто не зможе довести джерело своїх доходів, кошти можуть заблокувати.

Деякі банки по-своєму розуміють вимоги і вводять більш жорсткий моніторинг, ніж це вказано в Законодавстві. Наприклад, у Монобанку заявили, що вони повинні верифікувати абсолютно всі операції на поповнення рахунку. Кілька днів тому вони заблокували переказ на 150 грн керівнику Асоціації постачальників торговельних мереж.

Кредитний експерт одного з великих українських банків на умовах анонімності розповідає: на систему контролю і фінансовий моніторинг доводиться витрачати величезні суми. Найчастіше йдеться про спеціальне програмне забезпечення, яке повинно виявляти дроблення операцій, оцінювати ризики. Але дрібним банкам куди вигідніше контролювати всіх, уникаючи мільйонних витрат на моніторинг. Блокування дрібних переказів – це швидше виняток. Якщо максимально посилити контроль для всіх, може виявитися, що і клієнтів у банку не залишиться.

Як пояснили в прес-службі Міністерства фінансів, для виконання закону про фінансовий моніторинг недавно Кабмін оновив і принцип збору інформації. Він буде ґрунтуватися на Системі електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів “Трембіта”. Це національна система електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами, електронними реєстрами.

З різних державних реєстрів збиратимуться дані на всіх українців. “На виконання вимог закону від 6 грудня 2019 року №361-ІХ про фінансовий моніторинг (набрав чинності 28 квітня 2020) урядом затверджено нову редакцію Положення про Єдину державну інформаційну систему (ЄДІС) в сфері запобігання та протидії відмиванню коштів”, – йдеться в повідомленні прес-служби.

Фінансовий моніторинг може торкнутися будь-якого українця. При цьому частина операцій обов’язкова для перевірки згідно із законом.

Йдеться про операції з готівкою (переказ, поповнення рахунку, отримання коштів, розрахунок за операцію); усі операції фізосіб-підприємців (ФОП), юридичних осіб, які зареєструвалися протягом останніх трьох місяців; обмін банкнотами, переказ коштів за кордон; фінансові операції з клієнтами з високим рівнем ризику; усі операції на суму від 400 тис. грн тощо.

Нагадаємо, що Державна служба фінансового моніторингу виявила незаконні транзакції на загальну суму близько 30 мільярдів гривень.

Також ми писали, що Нацбанк затвердив новий порядок фінансового моніторингу небанківських установ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу