«Банки і держреєстратори вже давно вимагали дані по структурі власності компаній», — експерт

Поділитися:

Структура власності в Україні стане офіційним документом, який повинен в обов’язковому порядку надаватися державному реєстратору. Про це йдеться в наказі Міністерства фінансів від 19 березня.

Мета впровадження відповідної норми – встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

«Структура власності видається в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо або побічно володіють юридичною особою самостійно або спільно з іншими особами», — йдеться в повідомленні Мінфіну.

Відзначається, що в структурі власності потрібно вказати розмір участі кожного з власників, а також осіб, які мають «значний вплив на керівництво чи діяльність юридичної особи».

Крім того, в документі необхідно зазначати «характер вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи».

28 квітня 2020 року набрав чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення», який є невід’ємною частиною міжнародних зобов’язань України.

Ірина Пліскань, адвокат, експерт законодавства на ринки фінпослуг, говорить про ситуацію так:

«Вже давно йшла ця історія з розкриттям структури власності. Почалося все з боротьби з легалізацією доходів. Сьогодні банки використовують багато джерел, коли перевіряють компанії. І якщо інформація з офіційних реєстрів не збігається з тим, що вони бачать, вони (банки) можуть призупинити операції та передавати інформацію в органи державного фінансового моніторингу».

Все це вже відбувається, це реально. Зараз, коли Мінфін прийме це положення, стане ще краще. Положення повинно було бути прийнято рік тому, а через бюрократичні колізії затягнулося.

«Головна мета всього — це прозорість. Прозора структура власності компанії дасть дуже багато. Наприклад, коли відкриється ринок землі або коли буде відбуватися приватизація державної власності. Кожна компанія — це бенефіціар, який стоїть за нею», — говорить експерт.

Багато подробиць і корисної інформації про те, як відбувається перевірка кінцевого бенефіціара, що буде з українськими офшорами Ірина Пліскань розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу