Аграрний сектор і виробництво – що пропонує Польща українцям

Поділитися:

Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal розповів про галузі польської економіки, які стали відновлюватися після коронакрізіса і вимагають трудових мігрантів, для роботи в Польщі.

За словами фахівців, найбільш затребуваною в працівниках вважається харчова промисловість Польщі. Експерти оцінюють, що вакансій для наших співгромадян в цій галузі до кінця поточного року буде 38%. Далі слід логістика. Тут прогнозується до 17% вакансій для українців. Наступні позиції займають деревообробка і меблева промисловість (15%), будівництво (11%), виробництво побутової техніки (10%), сезонні сільськогосподарські роботи (10%), ресторанний і готельний бізнес (5%).

Так, багато продовольчі компанії відзначили, що на початку епідемії у них були рекордні продажі. Ця тенденція продовжилася і в період великодніх свят – попит на продукти харчування був дуже високий. Зараз компанії вже почали підготовку до різдвяних свят. Особливо потребують робочої сили рибозаводи, курячі фабрики, фабрики по виробництву солодощів – попит на працівників є зараз, влітку, а також повинен зберегтися і восени.

Високий попит на працівників у сфері логістики пов’язаний з тим, що в період карантину багато компаній і споживачі перейшли в онлайн-формат, замовляючи продукти та інші необхідні речі через інтернет з доставкою додому.

З початку карантину поляки почали активно скуповувати дешеві меблі вітчизняного виробництва. Такий попит створив необхідність залучення до виробництва додаткової робочої сили.

Галузь будівництва завжди була досить стабільною, виходячи з кількості вакансій для працівників з України. Крім того, будівництва в Польщі фінансуються не тільки за рахунок держави, а й за допомогою інвестицій ЄС, що сприяє зміцненню і розвитку сфери.

Проте, однією з основних проблем українських трудових мігрантів залишається проходження обов’язкового 14-денного карантину при в’їзді до Польщі. Про це свідчать результати опитування Gremi Personal, проведеного 8-14 червня, в якому брали участь 900 українських трудових мігрантів, які прибули на роботу в Польщу або звернулися на «Гарячу лінію» компанії.

Двотижневий карантин у Польщі поки є проблемою для 78% українців. Це пов’язано з нестачею грошей на проживання в карантинних центрах протягом цього періоду.

Нагадаємо, що Україна і Польща планують затвердити договір стосовно трудових мігрантів, які їдуть до Польщі. Як повідомили в прес-центрі Міністерства закордонних справ України, про це говорив заступник голови МЗС Василь Бондар і посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

Раніше повідомлялося, що Україна в 2019 році стала найбільшим одержувачем грошових переказів в регіоні Європа та Центральна Азія. Таким чином Україна досягла нового рекордного показника 15,8 мільярда доларів.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ