«90% українців законослухняні тоді, коли закон можна виконати вигідно і раціонально», — експерт

Поділитися:

Розмитнення автомобілів на європейській реєстрації відбуватиметься за новими правилами. Нещодавно депутати прийняли в першому читанні відповідний законопроект №4643-д, згідно з яким пропонується змінити формулу розрахунку акцизу і ввести особливі правила для тих, хто не розмитнив свій автомобіль вчасно.

Йдеться про автомобілі, які ввезені фізичними особами на митну територію України в період з 31 грудня 2020 року і знаходяться в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Таким чином він охоплює всі ввезені на початку 2021 року «євробляхи».

Експерти відзначають, що влада докладає зусиль для розв’язання питання з «єврономерами». Ті, хто завіз такі автомобілі в Україну, отримали можливість провести їх легалізацію і зробити це на прийнятних умовах.

Ярослав Гришин, адвокат, говорить про ситуацію так:

«Все геніальне просто. Зараз зміниться формула. Можна уявити трикутник — ставка за авто з урахуванням його віку, сума за тип двигуна (бензин, дизель тощо) І обсяг двигуна. Ось ці три складові й стануть основою. Тут вийде близько 700-800 євро для власника автомобіля, пільговим вікном зможе скористатися власник одного автомобіля один раз».

Також експерт сказав, що зараз є багато критиків. «АвтоЄвроСила», скажімо, хоче, щоб взагалі був прибраний акциз — це зрозуміло. Інші люди говорять про те, що потрібно оплачувати всі — податки тощо. Важливо, щоб були враховані інтереси максимального кола людей, щоб було вигідно і суспільству, і державі.

«Закон повинен бути таким, щоб його можна було виконати», — каже адвокат.

На цю мить більшість «євробляхерів» не готові платити нічого, з їх точки зору це невигідно. В цілому, ситуація складна, але вирішити всі можна. Експерт каже і про те, що буде працювати система заохочення: державі потрібно, щоб власники цих автомобілів пішли платити.

Цікаво також, що буде працювати обмеження по країні ввезення, це в основному стосуватиметься тих машин, які завозять з Російської Федерації.

«Я особисто за те, щоб люди пішли та платили. Користуючись нагодою, закликаю «евробляхерів» — йдіть та сплачуйте, скористайтеся нагодою закрити цей гештальт!» — сказав адвокат.

Більше інформації та подробиць, включаючи цифри та формули, за якими буде розраховуватися вартість мит і виплат, Ярослав Гришин розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу